Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Επτάμηνη παράταση για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

 


Επτά μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κτηματογράφησης χωρίς την επιβολή των κλιμακωτών προστίμων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δόθηκε παράταση, και συγκεκριμένα έως τις 31.7.2023, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2022, που οριζόταν έως τώρα, προκειμένου οι πολίτες στο ενδιάμεσο διάστημα να δηλώσουν τις περιουσίες τους και να αποφύγουν τις χρηματικές ποινές που θα κυμαίνονται από 300 – 2.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας δίνεται οριζόντια 7μηνη παράταση στη δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης χωρίς την επιβολή προστίμων. Έτσι, η διάταξη ουσιαστικά παρατείνει την προθεσμία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης ανά περιοχή της χώρας, τις δηλώσεις για τα εμπράγματα δικαιώματά τους.

Η πρόβλεψη -όπως επισημαίνεται στην έκθεση των συνεπειών της ρύθμισης- επιδιώκει να απαλλάξει τους πολίτες της χώρας από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της μη εμπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης για 7 επιπλέον μήνες, ώστε να μπορέσουν, έστω εκπρόθεσμα, να κατοχυρώσουν χωρίς κόστος τις ιδιοκτησίες τους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους χρονικούς όσο και τους οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία τα προηγούμενα 2 έτη.

Παράλληλα, το σκεπτικό πίσω από την παράταση της ενεργοποίησης των κλιμακωτών προστίμων συνδέεται και με την παράταση που δόθηκε για τις πρώτες εγγραφές. Σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο χωρίς προβλήματα και χωρίς οι πολίτες να επιβαρυνθούν, δόθηκε μία ακόμη περίοδος χάριτος, η οποία όμως θα είναι η τελευταία, επισημαίνουν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο».

Στο διαδικαστικό κομμάτι, όταν τα κλιμακωτά πρόστιμα τεθούν σε εφαρμογή, το ανώτατο ποσό που θα επιβάλλεται είναι 2.000 ευρώ, ενώ ο πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ. Το ποσό που τελικά θα καταβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξάνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και το χρόνο καθυστέρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες που θα παραμείνουν ασυνεπείς μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής θα πηγαίνουν στην εφορία.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην πράξη διαπιστώθηκε δυσκολία να βρεθούν οι αντικειμενικές αξίες και για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τελικά ο αλγόριθμος θα συνδέει τις αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση υποβολής της αίτησης.

Με τα νέα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες μπορούν μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023 να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης χωρίς να καταβάλουν κάποιο πρόστιμο. Ωστόσο, μέχρι τότε δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή με το ακίνητό τους (αγοραπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή), ούτε και να εκδώσουν οικοδομική άδεια, καθώς τόσο σε κάθε συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.