Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Νίκος Χαρδαλιάς: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία όλης της χώρας έως 29 Μαρτίου-Σε «βαθύ κόκκινο» οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου

 

Κατά την σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι σε καθεστώς  «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται από το πρωί του Σαββάτου 13 Μαρτίου, οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, ενώ παραμένουν οι Περιφερειακές Ενότητες  Άρτας και Θεσπρωτίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρα δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στα περιοριστικά μέτρα και πως θα ισχύουν κανονικά τα ισχύοντα μέτρα.

«Απαιτείται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να είμαστε πιο πιστοί στην τήρηση των μέτρων. Τα δεδομένα απαιτούν εγρήγορση και μεγάλη προσοχή. Αυτό ισχύει και για το προσεχές τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας» επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Τονίζοντας ότι:

Δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των εξαιρέσεων

Οι μετακινήσεις με sms 2,3 θα γίνονται μόνο εντός του οικείου δήμου

Οι μετακινήσεις με κωδικό 6 εντός του οικείου Δήμου και μόνο σε απόσταση μέχρι 2 χλμ μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο.

Μετακινήσεις για προσφορά βοήθειας σε οικείο πρόσωπο με αυξημένους ελέγχους.

Την Καθαρά Δευτέρα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ

Το Σαββατοκύριακο ισχύει η απαγόρευση από τις 19.00 έως τις 05.00.

Τις περιοχές που παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» ανακοίνωσε στην συνέχεια ο υφυπουργός.

Οι περιοχές που παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» είναι: Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Άρτας και Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδας, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.

Από αύριο και μέχρι τις 22 Μαρτίου, εντάσσονται επίσης στο «βαθύ κόκκινο» οι εξής περιοχές: Οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και ο δήμος Σκιάθου.

Άρση απαγορεύσεων κυκλοφορίας φορτηγών για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

 


Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης αίρονται οι προβλεπόμενες απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των φορτηγών κατά τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, που αφορούσαν τις ημέρες Παρασκευή 12 Μαρτίου, Σάββατο 13 Μαρτίου και Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021.

Η απόφαση λαμβάνεται με δεδομένη την παρατεταμένη επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας και των μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του COVID-19, αλλά και τη διευκόλυνση τροφοδοσίας της αγοράς.

ΕΟΔΥ: Σαράντα εννέα θάνατοι σήμερα, 2.405 νέα κρούσματα

 


14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα εννέα θάνατοι, 2.405 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 12 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.405, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 217.018 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.881 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 49, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.986 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 521 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 83.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.472 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 464 (ημερήσια μεταβολή -7.39%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 417 ασθενείς».

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 17 Μαρτίου, -ώρα έναρξης 10:00 π.μ. & ώρα λήξης 11:00 π.μ.,

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.

 Την εγκύκλιο 426/77233/13-11-20 (ΑΔΑ : 6ΩΚΛ46ΜΤΛ6-ΥΔ4) του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Ενημέρωση για την οργάνωση και λειτουργία των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας».

 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ.8/77/07-01-21 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.1035/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 17 η Μαρτίου 2021, ημέρα Τετάρτη -ώρα έναρξης 10.00 π.μ. & ώρα λήξης 11.00 π.μ., για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Έγκριση οικονομικού απολογισμού του Ν.Π.Δ.Δ. «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πωγωνίου» έτους 2020.

2. Έγκριση οικονομικού απολογισμού του Ν.Π.Δ.Δ. «Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΔήμουΠωγωνίου» έτους 2020.

3. Λήψη απόφασης για προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για κάλυψη της δαπάνης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους έτους 2021 Δήμου Πωγωνίου.

4. Λήψη απόφασης για προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα έτους 2021 Δήμου Πωγωνίου.

5. Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένων πιστώσεων προϋπολογισμού 2021 Δήμου Πωγωνίου.

6. Έγκριση ή μη 1ου πρακτικού ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του έργου «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΡΡΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ-ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» εκτιμώμενης αξίας 1.265.602,00 €.

7. Έγκριση ή μη 1ου πρακτικού ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την «Προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού του Δήμου Πωγωνίου» προϋπολογισμού 297.000,00€ με Φ.Π.Α.

8. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση τοίχου αντιστήριξης όπισθεν της παιδικής χαράς στην Τ.Κ. Βασιλικού».

9. Έγκριση 2ου πρακτικού Επιτροπής Διεξαγωγής Διαγωνισμού της εκπόνησης μελέτης «Οριοθέτηση – Διευθέτηση ρέματος οικισμού Κουκλιών» -αξιολόγηση τεχνικών προσφορών για ανάδειξη προσωρινού αναδόχου.

10. Διαγραφή προστίμων Κ.Ο.Κ. (κλήσεις Νο. 520600011585 & Νο 520600011984) κατόπι αιτήματος του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου.

11. Διαγραφή μισθώματος λόγω λύσης μίσθωσης του Καταστήματος Ξενώνας – Κεντρικό Καφενείο Κοινότητας Δελβινακίου (13/2021 Α.Δ.Σ.).

12. Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης μεταξύ των Κοινοτήτων Μαζαρακίου και Καταρράκτη για τη λειτουργία μονάδας υδροηλεκτρικής ενέργειας.

13. Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη μήνυσης σχετικά με παράνομη βόσκηση στις Κοινότητες Καστάνιανης και Χαραυγής Δήμου Πωγωνίου.

H διαδικασία της «δια περιφοράς» λήψης απόφασης θα γίνει ως εξής:

Tα συμμετέχοντα στο όργανο μέλη να αποστείλουν με e-mail την ψήφο τους επί κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση.

Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email της γραμματείας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου ήτοι: στο e-mail της Μπόνια Αθανασίας (mpoatha@pogoni.gr ) με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο γενικό e-mail του Δήμου Πωγωνίου dimospogoniou@pogoni.gr

Μέλη που δεν διαθέτουν email μπορούν να ενημερώσουν για την ψήφο τους τον Πρόεδρο του οργάνου με γραπτό μήνυμα sms τηλ. 6944442717, ή με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 2653360103, ή να καταθέσουν στην γραμματεία της Ο.Ε. το επισ/νο ειδικό έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ολογράφως έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης.

Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους

μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόκληση κάθε συνεδρίασης.

Τα μέλη που δεν αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντες).

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με την δια περιφοράς διαδικασία θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά την λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοιού COVID-19.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

 

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Εβδομήντα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 11 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (62.987) έλεγχοι, από τους οποίους οι (8.021) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.354) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (16) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.093) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(196) στην Αττική,

(115) στην Πελοπόννησο,

(102) στη Δυτική Ελλάδα,

  (92) στην Κρήτη,

  (89) στην Κεντρική Μακεδονία,

  (85) στα Ιόνια Νησιά,

  (79) στη Θεσσαλονίκη,

  (70) στην Ήπειρο,

  (58) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  (57) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (51) στη Στερεά Ελλάδα,

  (46) στη Θεσσαλία,

  (35) στο Νότιο Αιγαίο και

  (18) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (144.249) ομοειδείς παραβάσεις.

(228) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (222) πρόστιμα των 300 ευρώ και (6) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(45) στα Ιόνια Νησιά,

(29) στην Κεντρική Μακεδονία,

(20) στην Πελοπόννησο,

(18) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(17) στην Αττική,

(17) στη Στερεά Ελλάδα,

(16) στην Κρήτη,

(15) στην Ήπειρο,

(14) στη Δυτική Ελλάδα,

(10) στη Θεσσαλία,

  (9) στη Θεσσαλονίκη,

  (8) στο Βόρειο Αιγαίο,

  (6) στο Νότιο Αιγαίο και

  (4) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (43.497) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (41.641) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.856) των (150) ευρώ.

(30) παραβάσεις και (16) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Θεσσαλία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών εντός του καταστήματος, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν και οι (11) πελάτες και τους επεβλήθη πρόστιμο 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη (2) ατόμων για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή ισάριθμων προστίμων 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών εντός του καταστήματος.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ψησταριάς για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών εντός του καταστήματος, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (6) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Στερεά Ελλάδα, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε (6) συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.533) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.495) άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν (3) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (100) ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Ποταπή η συμπεριφορά της ΝΔ


Δριμύτατη επίθεση στην Κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία, τις οποίες κατηγόρησε για ποταπή συμπεριφορά, εξαπέλυσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις».

 «Μετά τις αποκαλυπτικές δηλώσεις της καθηγήτριας στο ΕΚΠΑ και διευθύντριας της ΜΕΘ Ευαγγελισμού κ. Αναστασίας Κοτανίδου, δικαιούνται όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν όλα όσα συζητούνται στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Είναι υπόθεση που αφορά τη ζωή όλων μας  και δεν μπορεί τα πρακτικά αυτά να κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να συνεχίζει αυτή την αλλοπρόσαλλη πολιτική στην πανδημία», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις κλοπών από σπίτια που έγιναν στην περιοχή της Φιλιππιάδας Πρέβεζας

 


Σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος δυο ημεδαπών

 

Εξιχνιάστηκαν από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας δύο υποθέσεις κλοπών που έγιναν στην περιοχή της Φιλιππιάδας Πρέβεζας.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οι δύο κατηγορούμενοι, διέπραξαν τις παρακάτω κλοπές:

Πρωινές ώρες της 12-01-2021 εισήλθαν σε μονοκατοικία στην Φιλιππιάδα Πρέβεζας απ’ όπου αφαίρεσαν χρυσαφικά και δύο χρυσές λίρες.

Πρωινές ώρες της 11-02-2021 το πρωί μετέβησαν σε σπίτι στη Γέφυρα Καλογήρου, όπου ο ένας ενώ απασχολούσε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού στον εξωτερικό χώρο αυτού ο δεύτερος εισήλθε σε αυτό και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των -5.000- ευρώ και χρυσαφικά.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΔΕΔΔΗΕ: Οδηγίες ενόψει της Καθαράς Δευτέρας και το πέταγμα του χαρταετού

 


Ο ΔΕΔΔΗΕ ενόψει της Καθαράς Δευτέρας εφιστά την προσοχή των πολιτών για το πέταγμα του χαρταετού, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, με δεδομένο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών.

Όπως υπενθυμίζει, το πέταγμα του χαρταετού κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα

Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια:

Ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή

Επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις υπηρεσίες του ανά τη χώρα.

Παραμελημένη η σεξουαλική υγεία στους ογκολογικούς ασθενείς

 


Σήμερα ο νεοπλασματικός ασθενής στερείται επαρκούς ενημέρωσης και φροντίδας γύρω από την σεξουαλική του υγεία και τις αλλαγές που θα επιφέρει σε αυτή η αντιμετώπιση της νόσου του.

Όμως η σεξουαλικότητα είναι το ίδιο σημαντική για τους ασθενείς, όσο και για τους υγιείς ανθρώπους και αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στην εξίσωση αυτού που ονομάζουμε «ποιότητα ζωής». Τα σεξουαλικά προβλήματα συχνά παρουσιάζονται ως φυσιολογικές και ψυχολογικές παρενέργειες της νόσου και των θεραπειών.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Διευθυντής Κλινικής Σεξουαλικής Υγείας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και ο δρ Χρήστος Φλιάτουρας,

Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ανδρολογικού

Ινστιτούτου Αθηνών, με αφορμή την διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Η Προαγωγή της Σεξουαλικής Υγείας στον Ογκολογικό Ασθενή».

Η Ημερίδα διοργανώνεται το Σάββατο 20 Μαρτίου από το Ελληνικό Forum Ογκολογίας υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας με τη συνεργασία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Ινστιτούτου Γυναικολογίας, του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, του Θεραπευτηρίου «Αττικό» και του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών.

Κάποιες επεμβάσεις και φαρμακευτικές αγωγές, τονίζουν οι κκ Κωνσταντινίδης και Φλιάτουρας, εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής της Ημερίδας, «επηρεάζουν ελάχιστα την επιθυμία και την σεξουαλικότητα, ενώ άλλες επηρεάζουν την λειτουργία κάποιου οργάνου, τα επίπεδα των ορμονών, ή τα νεύρα που είναι απαραίτητα για την σεξουαλική λειτουργία. Η μακροχρόνια εμπειρία μας στον τομέα της σεξουαλικότητας και των διαταραχών της, μας αποδεικνύει καθημερινά ότι ο νεοπλασματικός ασθενής στερείται επαρκούς ενημέρωσης και φροντίδας γύρω από την σεξουαλική του υγεία και τις αλλαγές που θα επιφέρει σε αυτή η αντιμετώπιση της νόσου.

Προς το παρόν παγκοσμίως θεωρείται- και πολύ ορθά-ότι πρώτιστος σκοπός είναι η διάσωση του ασθενούς και η αποκατάσταση της υγείας του. Με την πρόοδο όμως των θεραπευτικών μέσων και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, γίνεται επιτακτική η ανάγκη κατάρτισης ολοκληρωμένων συστημάτων εκτίμησης της σεξουαλικής υγείας των ασθενών, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα που επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα ζωής.

Και ακριβώς εκεί πρέπει να εστιάσει η έρευνα, ούτως ώστε ο ασθενής όχι μόνο να επιβιώνει αλλά να ζει».

«Η βελτίωση της ποιότητας ζωής μετά από κάθε αγωγή, αποτελεί επιθυμητό θεραπευτικό χειρισμό, όπως φάνηκε και από την αντιμετώπιση της πρόσφατης πανδημίας. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση της ποιότητας ζωής (Quality Of Life) στους νεοπλασματικούς Ασθενείς είναι γνωστή από πολλά έτη, χωρίς ακόμα κοινά αποδεκτές οδηγίες μεταθεραπευτικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς τους. 

Βιβλιογραφικά, φαίνεται ότι τα τελευταία 20 έτη σταδιακά αυξάνονται οι δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά για την εκτίμηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς των νεοπλασματικών ασθενών σε συνάρτηση με τη νόσο τους και τη χορηγηθείσα αγωγή – χειρουργική, χημειο/ ακτινοθεραπεία» αναφέρουν από την πλευρά τους οι Πρόεδροι της Ημερίδας δρ Εμμανουήλ Τερζάκης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών τ. Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών «ο Άγιος Σάββας»  και δρ Χ. Γουδέλη Χειρουργός – Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Ινστιτούτο Γυναικολογίας.

Προσθέτουν ότι «στην πραγματικότητα, οι θεράποντες ιατροί σε συνεργασία με Ψυχο-ογκολόγους, Ψυχοσεξολόγους και ευαισθητοποιημένους νοσηλευτές προσπαθούν να προσεγγίσουν το δύσκολα «εκφραζόμενο» πρόβλημα της μεταβολής της σεξουαλικότητας των ασθενών εξατομικευμένα και συνήθως με καθυστέρηση λόγω προτεραιότητας στην αγωγή και έλλειψης χρόνου συνεδριών.

Προσπαθώντας να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για τη συλλογική αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας των ογκολογικών ασθενών ως παράγοντα ποιότητας ζωής, προσδοκούμε στην ενεργό συμμετοχή σας και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούμε στον πολύπλευρο χαρακτήρα της επιστημονικής εκδήλωσής μας. Ευχαριστούμε για  τη σημαντική συμβολή τους και θα καλύψουν τα θέματα της Ημερίδας μας».

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Για να παρακολουθήσετε την Ημερίδα, παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε τη σελίδα www.livetime.gr  και ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

        Προχωρήστε στην εγγραφή σας στη σελίδα www.livetime.gr 

        Επιλέξτε την εκδήλωση που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε

        Πατήστε στο πεδίο που εμφανίζεται «Εγγραφείτε στην Εκδήλωση»

Ένα κοινό αποχρεμπτικό φάρμακο στη μάχη κατά της COVID-19

 


Ένα παλιό, φθηνό και δοκιμασμένο φάρμακο που χορηγείται ως αποχρεμπτικό σε περίπτωση βρογχίτιδας, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Το φάρμακο λέγεται Fluimucil και περιέχει ως δραστική ουσία την Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC). Όπως ανακοίνωσε η ιταλική φαρμακευτική εταιρεία Zambon που το παράγει, μελέτες έχουν δείξει ότι η ουσία αυτή βελτιώνει την κλινική πορεία των ασθενών χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της, η οποία μπορεί να ρυθμίσει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού που σχετίζεται με την πνευμονία.

Τα δυνητικά οφέλη του φαρμάκου συζητήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στο 30ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλες κλινικές μελέτες με αυτό, μία στην Ιταλία και μία στην Βραζιλία.

Ήδη, όμως, στις πρώτες κοινές κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσαν προσφάτως η Ιταλική Εταιρεία Νοσοκομειακών Πνευμονολόγων (AIPO), η Ιταλική Πνευμονολογική Εταιρεία (ITS) και η Επιστημονική Εταιρεία  Γενικών Ιατρών (METIS) αναφέρεται η Ν-ακετυλοκυστεΐνη ως μία συμπληρωματική (επικουρική) θεραπεία για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι. 

Στις οδηγίες αναφέρεται πως στη διάρκεια της πανδημίας η ουσία έχει ενταχθεί σε αρκετά θεραπευτικά πρωτόκολλα, τόσο σε ασθενείς με COVID-19 και επιβεβαιωμένη ή ύποπτη βακτηριακή επιπλοκή, όσο και με ιογενή πνευμονία με βρογχικά εκκρίματα.

Συνελήφθη αλλοδαπός διεθνώς διωκόμενος στην Κακαβιά Πωγωνίου

 


Συνελήφθη χθες (11-03-2021) το βράδυ Κακαβιά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, αλλοδαπός, διωκόμενος με Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων.

Συγκεκριμένα, ο αλλοδαπός εντοπίστηκε στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου και όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία Διεθνών Αναζητήσεων της Interpol Μαυροβουνίου, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει προσωρινά την Παρασκευή 12 Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

 


Κλείνει την Παρασκευή 12 Μαρτίου, στις 18.00, προσωρινά η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής της πρώτης δόσης 2021, στις 31 Μαρτίου, τελευταία ημέρα του μήνα, όπως συμβαίνει πάντα με τα επιδόματα.

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) αναφέρει ότι, για να χορηγηθεί το επίδομα, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Τέλος ο ΟΠΕΚΑ επισημαίνει ότι για το επόμενο άνοιγμα της πλατφόρμας Α21 θα υπάρξει νέα ανακοίνωση.

H υπογλυκαιμία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

 


Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας έχει στραφεί προς μια επιπλοκή του διαβήτη, την υπογλυκαιμία. 

Αν ο διαβήτης αποτελεί την μεταβολική μάστιγα του καιρού μας, η υπογλυκαιμία αποτελεί την πιο άμεσα απειλητική για τη ζωή επιπλοκή του. 

Είναι μια οξεία κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον ίδιο τον ασθενή και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του κατά την εκδήλωσή της. 

Επομένως, η καλή ενημέρωση, το σωτήριο αυτό «φάρμακο» σε όλες τις επείγουσες περιπτώσεις δεν αφορά μόνο τους πάσχοντες αλλά κυριολεκτικά τον καθένα μας, αφού μπορεί να μας βοηθήσει να βοηθήσουμε τη ζωή να συνεχίσει, αναφέρει η Αικατερίνη Ν. Τρικκαλινού, MD, PHD C

Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιμελήτρια Διαβητολογικού - Καρδιομεταβολικού Κέντρου Metropolitan Hospital.

Περί υπογλυκαιμίας

Η υπογλυκαιμία αποτελεί μια οξεία επιπλοκή του διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια εστιάζεται πάνω της ολοένα και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς οι γνώσεις μας στο εν λόγω θέμα αυξάνονται και αναγνωρίζονται οι βραχυπρόθεσμες όσο και οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της. 

Σήμερα είναι σαφές το γεγονός πως οι ασθενείς που υφίστανται υπογλυκαιμικά επεισόδια κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνους που δεν κάνουν τέτοια επεισόδια.