Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Αλλαγή χώρου επιβίβασης – αποβίβασης στη Λίμνη Παμβώτιδα


Με απόφαση του Περιφερειάρχη, λόγω διεξαγωγής του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Under 23 στη λίμνη Παμβώτιδα, από την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 ως χώρος επιβίβασης- αποβίβασης του επιβατικού κοινού που εξυπηρετείται από τα δρομολόγια των καραβιών της λίμνης Παμβώτιδα ορίζεται η περιοχή «Σφαγείων».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δολιανά Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου


Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στα Δολιανά Πωγωνίου.

Δήμος Πωγωνίου: Χορήγηση υποτροφίας από το Κληροδότημα ‘’ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ’’

 Χορήγησης υποτροφίας από το Κληροδότημα ‘’ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΛΑ’’ σε υποψηφίους πτυχιούχους νομικών ή πολιτικών επιστημών πανεπιστημίου εσωτερικού ή εξωτερικού και σε περίπτωση δε μη υπάρξεως αυτών των ειδικοτήτων πτυχιούχοι άλλων ειδικοτήτων ή επιστημών.
Η  υποτροφία θα αφορά  το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πωγωνίου, ως Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος ’ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΛΑ’’, να προβεί στην έγκριση προκήρυξης για χορήγηση υποτροφίας
Ο Πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΛΑ» έχοντας υπόψη:
Α. Την με  αριθ. 4731   πράξη δωρεάς της Μαρίας χήρα Νικολάου Δάλλα   που συντάχθηκε από  συμβολαιογράφο Νίκαιας  την 13η Ιουλίου 1992
Β. Τις διατάξεις του ν.4182/2013 «Κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολάζουσων κληρονομιών  και λοιπές διατάξεις  όπως τροποποιήθηκε και  ισχύει σήμερα.
Γ. Τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2019 του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» στον οποίο έχει  εγγραφεί το ποσό της υποτροφίας 
Δ. Την με αρ. 15 /2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής  με θέμα «Έγκριση έκδοσης και  όρων προκήρυξης – πρόσκλησης χορήγησης υποτροφίας από το Κληροδότημα ‘’ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΛΑ’’ σε υποψηφίους πτυχιούχους νομικών ή πολιτικών επιστημών
Προκηρύσσει
 για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 τη χορήγηση υποτροφίας, από τα έσοδα του Κληροδοτήματος ‘’ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ  ΔΑΛΛΑ’’ της Τοπικής Κοινότητας Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου, σε υποψηφίους πτυχιούχους νομικών ή πολιτικών επιστημών πανεπιστημίου εσωτερικού ή εξωτερικού και σε περίπτωση δε μη υπάρξεως αυτών των ειδικοτήτων πτυχιούχοι άλλων ειδικοτήτων ή επιστημών
1. Η υποτροφία θα είναι διάρκειας δυο ετών και θα ανέρχεται στο ποσό του ετήσιου τόκου του κεφαλαίου της εν λόγω Δωρεάς Εάν συνεχιστεί και για δεύτερο έτος θα απαιτηθεί η καταβολή του νέου ετήσιου τόκου του ίδιου κεφαλαίου Το ίδιο θα γίνει εάν θα συνεχιστεί για ένα επιπλέον εξάμηνο , οπότε θα καταβληθούν οι τόκοι ενός εξαμήνου του παραπάνω κεφαλαίο.  
2. Ο υποψήφιος θα κατάγεται από γονείς ή γονέα Δελβινακιώτη   ή θα πρέπει ο ίδιος να είναι δημότης Δελβινακίου από ένα τουλάχιστον χρόνο πριν από τη χορήγηση της υποτροφίας.
3 . Αρμόδιο όργανο προς επιλογή του υποψηφίου είναι  η οικονομική επιτροπή ως διαχειριστική επιτροπή του εν λόγω κληροδοτήματος με τη σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Δελβινακίου  
4. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία μέχρι τριάντα (30) ετών συμπληρωμένων.
5. Οι υποψήφιοι πρέπει  να γνωρίζουν μια τουλάχιστον γλώσσα από τις εξής: Αγγλική, γαλλική, γερμανική ή ιταλική και η επάρκεια στη γλώσσα θα προκύπτει από πτυχίο  LOWER ή ανάλογο άλλης γλώσσας ή από πιστοποιητικό επισήμου φροντιστηρίου ξένης γλώσσας.
6. Χώρα σπουδών θα είναι μια από τις παρακάτω: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ΗΠΑ, ανάλογα και από  τη γλώσσα  που γνωρίζει ο υποψήφιος.
7. Επί πολλών υποψηφιοτήτων η Οικονομική Επιτροπή     επιλέγει αυτόν που έχει καλύτερη βαθμολογία, σε περίπτωση δε ίδιας βαθμολογίας πρέπει να επιλέγεται ο πτωχότερος.                                                               
8. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης-υποτροφίας ,ανέρχεται σε εκατόν εβδομήντα  οκτώ ευρώ και τριάντα τρία  λεπτά  (178,33€) όπως αυτό είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό έτους 2019 του εν λόγω κληροδοτήματος και  θα καταβληθεί εφάπαξ στους δικαιούχους.
Οι ενδιαφερόμενοι, οφείλουν να υποβάλουν και να προσκομίσουν στη  γραμματεία του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ’’»  στο Δημοτικό Κατάστημα  ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ  σε διάστημα δύο (2) μηνών από την  ημέρα δημοσίευσης της παρούσας στον Τύπο τα παρακάτω δικαιολογητικά.

Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων: Κατατακτήριες εξετάσεις τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 9:00 π.μ.


Προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις μαθητών στις τάξεις β'  και γ' Γυμνασίου, καθώς και στις Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου, το Σχολείο μας θα διενεργήσει κατατακτήριες εξετάσεις για όσους μαθητές επιθυμούν να φοιτήσουν σ’ αυτό.
Οι εξετάσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 9:00 π.μ.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στο σχολείο μέχρι την παραμονή των εξετάσεων για να υποβάλλουν την σχετική αίτηση και να ενημερωθούν για την εξεταστέα ύλη.

ΟΑΕΔ: Από 10 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου καταβάλλεται το εποχικό επίδομα


Από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου καταβάλλεται το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ και αποκλείονται όσοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.
Δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος είναι όσοι ανήκουν στα επαγγέλματα του οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εργαζόμενοι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του επιδόματος (εν προκειμένω το 2018).
Σε κάποια επαγγέλματα απαιτούνται περισσότερες ημέρες ασφάλισης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να έχουν γίνει πάνω από 240 ημερομίσθια το προηγούμενο έτος.

Συνάντηση Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη με Υφυπουργό Αθλητισμού


Οι προοπτικές και οι δυνατότητες της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη  σε συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν υπόψη του Υφυπουργού εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή του Β΄ Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων (Πανηπειρωτικό), για το οποίο ο Περιφερειάρχης προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει στο παρελθόν από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την προώθηση πρόσφατα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του φακέλου με τις μελέτες κλπ, ζητώντας την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου.
Από πλευράς Υφυπουργού τονίστηκε ότι αντιμετωπίζεται θετικά το αίτημα και θα αναζητηθεί πηγή χρηματοδότησης, καθώς δεν έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που διενεργήθηκε από προσωπικό του γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ είχαν απαγόρευση εισόδου σε έδαφος Shengen. Διενεργείται προανάκριση από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση Ε.Υ.Δ. για τη «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης»


Η Ειδική Υπηρεσία Διαβίωσης της Περιφέρειας Ηπείρου, με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  προέβη στην πρόσκληση της πράξης «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» ΣΥΔ, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.400.000 ευρώ. Υποβολή προτάσεων μπορεί να γίνεται από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2019.
Δυνητικοί Δικαιούχοι είναι τα:
Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενα από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων που διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ΣΥΔ
Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) φυσικά ή ΝΠΙΔ κάθε μορφής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης σε άτομα με αναπηρίες, εκ γενετής ή επίκτητες που διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ΣΥΔ.
Η  δράση αφορά τη χρηματοδότηση της λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), δυναμικότητας 28 περίπου ατόμων και για διάστημα 24 μηνών, των οποίων οι υποδομές και ο εξοπλισμός έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΠ Ήπειρος 2014-2020.
Στόχοι της προκηρυσσόμενης δράσης είναι:
η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών,
η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στην φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας
η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, και
η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Λεπτίνη: Πώς η ρύθμισή της απαλλάσσει από τα περιττά κιλά


Την ευκαιρία να χάσουν οριστικά το πλεονάζον βάρος δίνει, στους ανθρώπους που παρουσιάζουν αντίσταση στην λεπτίνη, η συμπλήρωση των ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με έναν τόσο απλό τρόπο οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι, που μονίμως πασχίζουν με δίαιτες και άσκηση να επανέλθουν και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, μπορούν να βρουν μόνιμη λύση στο δυσεπίλυτο πρόβλημά τους.
«Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης μέσω της τροφής και της δαπάνης της. Όταν υπάρχει ανισορροπία αυτών, το σώμα συσσωρεύει λίπος στον λιπώδη ιστό, στο ήπαρ, στους μυς, στις παγκρεατικές νησίδες και σε άλλα όργανα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση του βάρους που οδηγεί σε κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, στεφανιαίας νόσου, λιπώδους διήθησης του ήπατος, υπνικής άπνοιας, αρθρίτιδας και καρκίνου, οπότε και σε αύξηση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου. Η ανακάλυψη της λεπτίνης που προέρχεται από το λίπος, και όχι μόνο αυτής, και των στόχους τους στον υποθάλαμο τα τελευταία χρόνια διεύρυναν τις γνώσεις μας για τη νευροβιολογία της τροφής και την ενεργειακή ομοιοστασία. Ωστόσο, η ενεργειακή ισορροπία είναι μια περίπλοκη διαδικασία, δεν καθορίζεται μόνο από τη συνειδητή λήψη αποφάσεων», μας εξηγεί η Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, Επιστημονική Υπεύθυνη για το σύστημα Λειτουργικής Ιατρικής στην Ιατρική μονάδα ΙΑΤΩΡ.
Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και εκκρίνεται στο κυκλοφορικό σύστημα, όπου ταξιδεύει στον υποθάλαμο. Ρόλος της είναι η ενημέρωση ότι υπάρχει επάρκεια λίπους, ώστε να μειωθεί ή να παύσει ο εφοδιασμός του οργανισμού με τροφή. Η ορμόνη αναγκάζει στην αλλαγή του σώματος από την καύση υδατανθράκων σε καύση λίπους.