Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Το Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

 


Το Κέντρο προστασίας και προβολής Ιστορίας που φιλοξενεί  Εικόνες και Θρησκευτικά Κειμήλια άνοιξε τις πόρτες του σήμερα με τις ευλογίες τον αγιασμό και τα εγκαίνια  από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ένα θαυμάσιο κτίριο που περιήλθε στη Μητρόπολη από δωρεά του παλαιού Συλλόγου "Παντάνασσα" προς τον Ιερό ναό του νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε σε ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος το κτίριο έπειτα από πυρκαγιά είχε καταστραφεί αλλά έδειχνε όμως ότι με πολύ αγάπη και περισσότερη δουλειά θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο.



Έτσι μετά από τις δωρεές και τη συνεργασία πολλών αλλά και τη βοήθεια του υπουργείου πολιτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και όχι μόνο κατέστη εφικτό το κτίριο αυτό να γίνει ένα στολίδι της πόλης όπου θα λειτουργεί ως χωρίς προβολής εκκλησιαστικών και λατρευτικών κειμηλίων αναδεικνύοντας την εκκλησιαστική τέχνη αλλά και τα τεχνουργήματα εικόνων και λατρευτικών αντικειμένων που κατέχει από τους ναούς της η Μητρόπολη.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εργασιών του κτιρίου και των υπέροχων χώρων προβολής που δημιουργήθηκαν.



Ο Παναγιότατος εξήρε τις προσπάθειες του Μητροπολίτη και όλων για τη δημιουργία αυτού του θαυμάσιου χώρου στο παλιό Ισραηλιτικό αρχοντόσπιτο που μεταπολεμικά είχε περιέλθει στο σύλλογο "Παντάνασσα".

Μετά την τελετή ο Παναγιότητος και όλες οι παριστάνεις αρχές περιήλθαν στους χώρους και ξεναγηθηκαν θαυμάζοντας τα μοναδικά εκθέματα.

Στη εκδήλωση παρέστησαν η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη οι βουλευτές Στ. Καλογιαννης και Μ. Κεφαλα, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, o δήμαρχος Μ. Ελισάφ ο διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας  ταξίαρχος Γ. Παππάς εκπρόσωποι αρχών και φορέων της πόλης.

Στέφανος Ντόβας