Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2024», αφιερώνεται στα «Μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου»

 

«ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2024»

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η «Πίτα του Ηπειρώτη 2024» με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ

Στα Μαρτυρικά Χωριά της Ηπείρου

Μια φωνή, μια κραυγή για τη θηριωδία που υπέστη ολόκληρη η Ήπειρος. Μια επίκληση δικαίου. Το δίκαιο που φωνή δεν έχει, αλλά ακούγεται στους γκρεμούς και στα φαράγγια των Ηπειρώτικων βουνών, στα λημέρια της κλεφτουριάς και στα απόσκια της ηπειρώτικης αντρειοσύνης.  Εκεί όπου λιπάστηκε με τα  σώματα  αγωνιστών και ποτίστηκε με τα δάκρυα μαυροφορεμένων  γυναικών.

Η εποποιία του 1940, η αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της τριπλής κατοχής που επιβλήθηκε, το αγωνιστικό φρόνημα του Έλληνα και της Ελληνίδας που αντιστάθηκαν με κάθε τρόπο στον φασιστικό εισβολέα και τους συνεργάτες του, δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός. Είναι μάθημα ζωής.

Η ιστορική μνήμη πρέπει να είναι παρούσα.

Η Ήπειρος κατέστη παράδειγμα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Τα βουνά της Ηπείρου είναι ποτισμένα από το αίμα των ηρώων που «έπεσαν» εκεί υπέρ της πατρίδας.

 «Σύμφωνα με την έκθεση“ των γενομένων ζημιών εν γένει Ηπείρου” από την κήρυξη του πολέμου μέχρι και την Απελευθέρωση που εκδόθηκε το 1987 στην Ήπειρο στους νομούς Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Άρτης και Θεσπρωτίας κάηκαν συνολικά 12978 σπίτια και εκτελέστηκαν 7936 άνθρωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι.

Αν στους αριθμούς προσθέσουμε και τα θύματα ολόκληρης της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων στις 25 Μαρτίου του 1944 που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους Ναζί, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου τότε ο απολογισμός μεγαλώνει ακόμα περισσότερο».

Αναγκαστικά η  εκδήλωση αυτή είναι και ένα βροντερό ΟΧΙ στο φασισμό. Μια φωνή, ένα δίδαγμα στη νέα γενιά πως ο φασισμός είναι απάνθρωπος και όχι μόνο ευτελίζει, αλλά και αφαιρεί τη ζωή του ανθρώπου. Ταπεινά και ευλαβικά κλίνουμε το γόνυ σε όλους και όλες τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες  που έχασαν τη ζωή τους από τις φασιστικές ορδές.

Μια δυνατή κραυγή θύμησης και ευγνωμοσύνης προς όλα τα θύματα του ναζισμού: Δεν σας ξεχάσαμε!