Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Περιφρόνηση των αξιακών αρχών της Δημοκρατίας από την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου

 


Το Σάββατο 25 Μαΐου, η Περιφέρεια Ηπείρου – Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας , στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανάμνηση των αγώνων των Σουλιωτών, πραγματοποίησε εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελο Συρίγο, με θέμα : ‘’Μιλώντας για τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σήμερα‘’. Ο καθηγητής κος Συρίγος ανέλυσε-κατά την κρίση του- τα προβλήματα που ιστορικά αντιμετώπισε η μειονότητα στην περιοχή  και ανέπτυξε τα ζητήματα που την απασχολούν και σήμερα.

          Δυστυχώς, ο πολιτικός  Συρίγος,  ξεχνώντας την ιδιότητά του ως καθηγητής βάσει της οποίας κλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλύσει την κατάσταση, στο τέλος της ομιλίας του προχώρησε σε προσωπική τοποθέτηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ευχόμενος την εκλογή δύο ευρωβουλευτών από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, των κυρίων Μπελέρη και Δήμα. Έδωσε μάλιστα τον λόγο στον υποψήφιο κ. Δήμα και στον γιο του έτερου υποψηφίου κου Μπελέρη, μετατρέποντας την εκδήλωση σε πολιτική φιέστα της Νέας Δημοκρατίας. 

          Σήμερα 26 Μαΐου, ακολούθησε δεύτερο ατόπημα της Περιφερειακής Αρχής κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων Σουλίου, ως έχουσα βεβαίως την οργανωτική ευθύνη, καθώς δεν επετράπη(!!!) η είσοδος από την Αστυνομία στην Περιφερειακή  Σύμβουλο Θεσπρωτίας κυρία Παναγιώτα Αγγέλη στη Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δονάτου. Ζητούμε, λοιπόν, επίσημη απάντηση για το ποιος και το γιατί  απαγόρευσε την είσοδο στην εκλεγμένη περιφερειακή μας σύμβουλο.

 Επισημαίνεται  ότι παρόντες στην εν λόγω Δοξολογία ήταν αρκετοί μη εκλεγμένοι μεταξύ των οποίων και ο Παύλος Γλύξμπουργκ,  ο οποίος έπαιρνε θέση ανάμεσα στους επισήμους σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Ζητούμε από την περιφερειακή αρχή -η οποία είχε την αποκλειστική ευθύνη των εκδηλώσεων- να μας ενημερώσει αν απέστειλε επίσημη πρόσκληση στον Παύλο Γλύξμπουργκ και αν ναι, με ποια ιδιότητα τον προσκάλεσε ,δεδομένου πως το πολιτειακό ζήτημα το έλυσε ο Ελληνικός Λαός το Νοέμβρη του 1974 με το δημοψήφισμα με το οποίο κατήργησε την Βασιλεία και όρισε ως πολίτευμα την Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Αν δεν υπήρξε επίσημη πρόσκληση του Γλύξμπουργκ , τι ακριβώς έκανε στο χώρο των επισήμων ο εν λόγω πολίτης , από ποιον και με ποιο θεσμικό αξίωμα του επετράπη η  παρουσία του εκεί; 

Βασική αρχή της περιφερειακής μας παράταξής «Κοινό των Ηπειρωτών» είναι ο σεβασμός στις αρχές της  Δημοκρατίας και του Συντάγματος που δίνουν τη δυνατότητα στο λαό να αποφασίζει αυτός για τους εκπροσώπους του. Γι αυτό και δεν θα ανεχθούμε καμία θεσμική παρεκτροπή απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται.