Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τεκμαρτό εισόδημα ίσο με τον κατώτατο μισθό από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες

 


Στο νέο σύστημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και στο έξτρα κίνητρο που τους δίνεται από το 2024 στάθηκε περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν και ένα κίνητρο για τη φορολογική συνέπεια γιατί όσοι παρουσιάζουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος ενώ η έκπτωση για τους υπόλοιπους θα είναι στο 25%.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός ήταν ένα μέτρο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2025 αλλά έρχεται νωρίτερα.

Μετέπειτα ο πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε την φοροδιαφυγή «αντικοινωνική στάση», δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέφουν στην κοινωνία και «θα μεταφραστούν σε καλύτερη υγεία, καλύτερες δαπάνες για την παιδεία, καλύτερη ασφάλεια και άμυνα».

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «προχωράμε στην επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα. Είναι παρέμβαση που έχει να κάνει και με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακούφιση ενεργειακή φτώχια.

Θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στο ειδικό τιμολόγιο για πολύτεκνες οικογένειες με μεγαλύτερες εκπτώσεις και χωρίς τα αυστηρά περιουσιακά κριτήρια.

Η ατζέντα του υπουργικού

Αρχής γενομένης από το σκέλος της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση θέλει να εξορθολογίσει την κατάσταση και να κλείσει ένα σημαντικό «παράθυρο» φοροδιαφυγής που επέλεγαν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με διάφορες εταιρικές μορφές.

Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο, με βάση το οποίο οι περίπου 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (πλην αυτών που έχουν μπλοκάκι) δεν θα μπορούν πρακτικά να δηλώσουν ετησίως κάτω από 10.920 ευρώ τον χρόνο, με ένα νέο σύστημα τεκμηρίων και κατάργησης εκπτώσεων δαπανών.

Η κατάσταση έχει κακοφορμίσει τόσο πολύ, ώστε με βάση τα επίσημα στοιχεία περίπου 500.000 εξ αυτών των φορολογουμένων δηλώνουν ελάχιστα ποσά ως ετήσιο τζίρο των επιχειρήσεων τους, κάτι, βεβαίως, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κρύβει τη φοροδιαφυγή.

Για την κυβέρνηση η εν λόγω παρέμβαση αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, καθώς και θα βελτιωθούν η φορολογική συμμόρφωση και άρα τα κρατικά έσοδα και θα υπάρχει μια στοιχειώδης αίσθηση δικαιοσύνης έναντι των υπολοίπων φορολογουμένων που δεν έχουν περιθώριο για φοροαποφυγή.