Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με τη συνεργασία του υπουργείου Άμυνας, αναφορικά με το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.
Η αναδιάρθρωση των δυο εταιρειών, καθώς επίσης και της ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και οι λύσεις που προτείνονται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπου ανήκει και η Μεταλλουργική είναι η διάσπασή τους στο αμυντικό και στο εμπορικό κομμάτι.
Για όσες επιχειρήσεις μείνουν στο αμυντικό κομμάτι, θα θεωρηθεί ότι ασκούν έναν εθνικό ρόλο στρατηγικής σημασίας.
Με τον τρόπο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι θα αποφύγουν την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,2 δις ευρώ, χρήματα που ζητά πίσω η Ε.Ε., θεωρώντας ότι κακώς δόθηκαν.
Βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ε.Ε., το οποίο επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας θα επιχειρηθεί επιστροφή ενός μικρού τμήματος που δεν θα ξεπερνά το 7%.
Βέβαια από το χέρι τους και από τις αντιδράσεις περνούν ελάχιστα πράγματα, ωστόσο όπως τόνισε ο πρόεδρος το6υ Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντόντης που συμμετείχε στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών, είναι προφανή τα πολιτικά κριτήρια και κίνητρα που καθόρισαν τις προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων.
«Έβαλαν τη Μεταλλουργική στο εμπορικό κομμάτι, μαζί με την Κύμη, που δεν έχει αντικείμενο εργασίας. Θυσιαζόμαστε σαν την Ιφιγένεια για να σωθούν άλλες εταιρείες που λειτουργούν σε περιοχές με περισσότερο κόσμο, άρα που μπορούν να επηρεάσουν περισσότερους ψηφοφόρους. Δυστυχώς, δεν έχουμε ισχυρούς και ικανούς πολιτικούς στην περιοχή μας. Η Μεταλλουργική έχει ως βασικό αντικείμενο την παραγωγή των καλύκων και όχι τα κέρματα που προέκυψαν στην πορεία για να μην εξαρτάται η βιωσιμότητα του εργοστασίου από τις κρατικές ενισχύσεις. Όλα αυτά τα εξηγήσαμε, αλλά φάνηκε ότι στο υπουργείο δεν γνωρίζουν πολλά ή κάνουν ό,τι τους έχουν πει», σημείωσε ο κ. Ντόντης.
Το παραπάνω κακό σενάριο ιδιωτικοποίησης, αν και με αμφίβολο αποτέλεσμα είναι η μία από τις δύο προοπτικές, καθώς η δεύτερη μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου.
«Όταν τους εξηγήσαμε ότι πάνε να κάνουν ένα έγκλημα σε μία ευαίσθητη περιοχή, δίπλα ακριβώς από τα σύνορα, μας είπαν ότι όσο θα υπάρχουν παραγγελίες η επιχείρηση θα λειτουργεί, όμως δύσκολα μπορούμε να τους πιστέψουμε. Άλλωστε, ποιος ιδιώτης θα έρθει να αγοράσει μία εταιρεία στο Κεφαλόβρυσο και να επωμιστεί όλο αυτό το κόστος; Από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε εκ νέου τους βουλευτές και τους τοπικούς παράγοντες, αλλά θεωρούμε ότι είναι δώρο άδωρο. Τουλάχιστον, αν δεν σωθεί το εργοστάσιο, να σωθούν οι θέσεις εργασίας. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι έγκλημα για την περιοχή», τόνισε ο κ. Ντόντης.
«Όχι» Μαντά σε πώληση και λουκέτο
Την αντίθεσή του στα σχέδια για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ειδικότερα για τη Μεταλλουργική εκφράζει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η Μεταλλουργική είναι μία επιχείρηση που έχει παρόν και μέλλον, μία επιχείρηση που στηρίζει ουσιαστικά την παραμεθόριο του Ν. Ιωαννίνων.
«Ως ΣΥΡΙΖΑ λέμε αποφασιστικά όχι σε τέτοια σχέδια. Υπάρχει σχέδιο για την ένταξη αυτών των μονάδων σε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως το παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στης 24 Ιουλίου. Καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας να έρθουν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για να αναζητηθεί μια ευρέως αποδεκτή λύση.
Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία δεν πρέπει να εκποιηθεί. Η Μεταλλουργική δεν πρέπει να κλείσει. Θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους των αμυντικών βιομηχανιών και σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή της κυβέρνησης της καταστροφής και των λουκέτων», αναφέρει σε δελτίο τύπου.