Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Προτάσεις της “Ένωση Αγροτών” για τα προβλήματα του κλάδου

 


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Η βελτίωση των ορίων της Τυπικής Απόδοσης που αφορά τους Νέους Αγρότες, καθώς δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν πλήρως τις εκμεταλλεύσεις τους.

Να περιληφθούν οι Ομάδες Παραγωγών στους δικαιούχους υποβολής Σχεδίων Βελτίωσης.

Να βελτιωθεί και να διευρυνθεί η διαδικασία αγοράς όμορων αγροτεμαχίων π.χ. και από μέλη της ίδιας εκμετάλλευσης.

Να υπάρξει ευελιξία όσον αφορά την αγορά μηχανημάτων, καθώς και την κατασκευή αποθηκών, ώστε να εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και την έλλειψη εργατικών χεριών.

Να μην αποκλειστούν παλαιοί δικαιούχοι, από το να υποβάλουν Σχέδια Βελτίωσης για συμπληρωματικές επενδύσεις.

Να συμπεριληφθούν οι επίσπορες καλλιέργειες στην προσμέτρηση των εκτάσεων, των στόχων και τη βαθμολογία και λόγω του ρόλου που θα παίξουν για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων.

Να υπάρξει ευελιξία στη χρήση των ΑΠΕ, ώστε να αυξηθεί η χρήση τους και να μειωθεί το κόστος παραγωγής των εκμεταλλεύσεων.

Μέτρο 22

Κινδυνεύουν έτσι να αποκλειστούν από την ενίσχυση:

Κτηνοτρόφοι που έχουν δηλωμένο (βασικό) ΚΑΔ γεωργικό (π.χ. αγρότης με τριφύλλια ή καλαμπόκια), παρότι πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει το σχετικό πλαίσιο για το Μέτρο 22.

Κτηνοτρόφοι των οποίων ο τζίρος από άλλη γεωργική δραστηριότητα είναι έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερος από τον τζίρο από κτηνοτροφική παραγωγή.

Νεοεισερχόμενοι στον κλάδο.

Η ενίσχυση για τα ζώα που μεταβιβάστηκαν.

Κτηνοτρόφοι που διαθέτουν το απαιτούμενο εισόδημα, αλλά το σύστημα τους απορρίπτει και τους εμφανίζει ότι δεν έχουν εισόδημα.

Πτηνοτρόφοι με όρνιθες αναπαραγωγής (πατρογονικά) οι οποίες παράγουν αυγά (επώαση), καθώς και οι εκτροφές γαλοπούλας.

Επίσης αναμένουμε να διευθετηθεί και το ακατάσχετο και αφορολόγητο των ενισχύσεων αυτών.

Φοβόμαστε όμως, ότι θα γίνει και τώρα αυτό που είχε γίνει με την προηγούμενη πολύ μικρή ενίσχυση, ουσιαστικά ψίχουλα, με το «περίφημο» 2% επί του τζίρου, που δόθηκε την άνοιξη, όπου χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν και από τα 50 εκ. € δόθηκαν περίπου 40 εκ. €. Ζητάμε και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν την περίοδο αυτή να πληρωθούν.

Άρση της αδικίας και πληρωμή των χοιροτρόφων οι οποίοι αποκλείστηκαν από την πληρωμή των κορονοενισχύσεων.

Διεκδικούμε

Για τη μείωση του κόστους ενέργειας

• Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες

• Μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες

Για τα τρόφιμα

Μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα το κρέας το ελαιόλαδο κ.α. τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2023, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.

Για τα δάνεια των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων καθώς και νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων πτηνοκτηνοτρόφων.

Για την προστασία από τις «ελληνοποιήσεις» των αγροτικών – ζωικών προϊόντων.

Ενίσχυση των ελέγχων κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».

Σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών και της ενέργειας.

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να παράγουν με ζημιά, προμηθεύοντας ποιοτικά τρόφιμα τους καταναλωτές, στηρίζοντας έτσι την διατροφική επάρκεια της χώρας.

Όμως δεν είναι η τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων αυτή η οποία πλήττει το εισόδημα των καταναλωτών.

Αυτό που πλήττει είναι η τελική τιμή των προϊόντων από τα αυξημένα κέρδη των ενδιάμεσων, λόγω των ανύπαρκτων ελέγχων καθώς και οι απομιμήσεις των ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων μας που οδηγούν τελικά σε παραπλάνηση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την 18 μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών οι καταναλωτές το 2021 ήθελαν για σούπερ μάρκετ 255 € τον μήνα, ενώ για το 2022 θέλουν το 83,2% 400 € τον μήνα και το 16,8 % 324 € τον μήνα.

Αυτό σημαίνει αύξηση από τον ΦΠΑ για το κράτος από 28% έως 58% το 2022.

Το 83,2% αυξήθηκαν τα έξοδα για σούπερ μάρκετ από 255 € σε 400 € δηλαδή 145 € παραπάνω η σε ποσοστό 57%.

Το 16,8% αυξήθηκαν τα έξοδα για σούπερ μάρκετ από 255 € σε 324 € δηλαδή 69 € παραπάνω η σε ποσοστό 27%.

28% στα προϊόντα που έχουν 13% ΦΠΑ και 58% στα προϊόντα που έχουν 24% ΦΠΑ