Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Κώστας Πάλλας: Η τεκμηριωμένη με αδιάσειστα επιχειρήματα ενημέρωση των μελών του ΑΣΜΕΚ, χρέος μας

 


Η τεκμηριωμένη με αδιάσειστα επιχειρήματα ενημέρωση των μελών του ΑΣΜΕΚ, χρέος μας.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4673/2020

ΦΕΚ 52/Α/11-3-2020

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 10

Ευθύνη και υποχρεώσεις των μελών προς τρίτους

Η ευθύνη των μελών του ΑΣ για τις υποχρεώσεις του προς τρίτους είναι επικουρική και περιορίζεται μέχρι του ορίου που ορίζει το καταστατικό. Η έκταση της ευθύνης αυτής ορίζεται από το καταστατικό, ως τουλάχιστον ίση με το ποσό της υποχρεωτικής μερίδας.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του Δ.Σ. χωρίς ενημέρωση της Γ.Σ. και με τη διαδικασία η οποία πλέον είναι γνωστή όρισε την ευθύνη των μελών σε ποσό 10/πλασιο της υποχρεωτικής μερίδας (ήτοι 735 €)

Άρθρο 12

Γενική Συνέλευση Αρμοδιότητες Σύγκληση

Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο του ΑΣ. Στη Γενική Συνέλευση μετέχουν όλα τα μέλη που έχουν εκπληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον ΑΣ.

Αυτό που προβλέπει ο νόμος και το καταστατικό για τη Γ.Σ στην πράξη δεν ίσχυσε ποτέ και η Γ.Σ απαξιώθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ.

2. Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης ανήκουν:

α) Η τροποποίηση του καταστατικού. β) Η συγχώνευση, η μετατροπή, η παράταση της διάρκειας και η λύση του ΑΣ.

Η τροποποίηση του καταστατικού την προηγούμενη φορά έγινε με την πλήρη απαξίωση της Γ.Σ. αφού η πλειοψηφία του Δ.Σ. δήλωσε διάφορους αριθμούς μελών, ώστε να προκύπτει απαρτία.

γ) Η εκλογή και η ανάκληση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου, καθώς και η εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την πρόσληψη Γενικού Διευθυντή του ΑΣ.

δ) Η έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και ο καθορισμός του τρόπου διάθεσης των πλεονασμάτων της χρήσης.

Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις από το 2019 και μετέπειτα δεν ήρθαν προς έγκριση στη Γ.Σ. όσο δε για τον καθορισμό του τρόπου διάθεσης των πλεονασμάτων της χρήσης ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΡΩΤΗΘΗΚΕ Η Γ.Σ.

ιδ) Ο ορισμός των ελεγκτών του άρθρου 24 για την επόμενη οικονομική χρήση και ο καθορισμός της αμοιβής τους.

Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει με μυστική ψηφοφορία για τα θέματα που αφορούν:

γ) Έγκριση του ισολογισμού, του απολογισμού και του πίνακα αποτελεσμάτων χρήσης.

Αν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Εποπτικού Συμβουλίου ανακληθούν, η Γενική Συνέλευση, στην ίδια συνεδρίαση, εκλέγει προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο ή Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο υποχρεούται μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μελών του ΑΣ, με θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου ή Εποπτικού Συμβουλίου.

Το καταστατικό του ΑΣ μπορεί να προβλέπει την παροχή στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:

β) Εξόδων κίνησης και παράστασης για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του.

Το ύψος της αποζημίωσης και των εξόδων κίνησης και παράστασης καθορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

13. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να δημιουργεί εντός τριών (3) μηνών από την ίδρυση του ΑΣ και να διατηρεί σε λειτουργία ιστοσελίδα, στην οποία αναρτώνται το καταστατικό του ΑΣ, όπως κάθε φορά ισχύει, η διεύθυνση της έδρας του, ο ΑΦΜ και η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) του, ο αριθμός ΕΜΑΣ, ο αριθμός των μελών του, τα ονοματεπώνυμα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου και οι ιδιότητές τους, ο Γενικός Διευθυντής του, εφόσον υπάρχει, οι προς έγκριση και οι εγκεκριμένες ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι ανακοινώσεις του ΑΣ και οι προσκλήσεις προς τα μέλη του για τις γενικές συνελεύσεις.

Άρθρο 18

Δικαίωμα ενημέρωσης Εποπτικού Συμβουλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, το Εποπτικό Συμβούλιο τουλάχιστον ανά έξι (6) μήνες και εκτάκτως κάθε φορά που παρίσταται αναγκαίο για την πορεία των δραστηριοτήτων του ΑΣ, για γεγονότα τα οποία μπορεί να έχουν συνέπειες στην εν γένει κατάστασή του και για τις προοπτικές εξέλιξής του.

..............................................................................................................................................................................................................................................................................Κάθε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου μπορεί να λαμβάνει γνώση όλων των πληροφοριών που διαβιβάζονται στο όργανο αυτό.

Άρθρο 20

..........................................................................................................................................................................................................................................................................Σε περίπτωση παραίτησης της πλειοψηφίας ή του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Εποπτικού Συμβουλίου διενεργούνται αρχαιρεσίες ύστερα από πρόσκληση οιουδήποτε μέλους του ΑΣ.

Άρθρο 23

Εγγραφή των ΑΣ στο ΕΜΑΣ

3. Ως τις 31 Δεκεμβρίου εκάστου έτους οι ΑΣ, προκειμένου να είναι ενήμεροι, υποχρεούνται να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά στο ΕΜΑΣ τακτικές ετήσιες δηλώσεις, με τις οποίες δηλώνουν τυχόν μεταβολές των στοιχείων της παραγράφου 2, καθώς και:

α) Τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

β) Την έκθεση ελέγχου των ελεγκτών του άρθρου 24.

γ) Την ετήσια έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου του άρθρου 17.

Άρθρο 24

Έλεγχος

Οι ελεγκτές υποχρεούνται να υποβάλλουν το πόρισμα του ελέγχου τους μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣ που ελέγχεται, το αργότερο τριάντα (30) ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση, καθώς και να υποβάλουν αντίγραφο του πορίσματος στο Εποπτικό Συμβούλιο.

Στο πόρισμα πρέπει να προσδιορίζεται η πορεία της οικονομικής κατάστασης του ΑΣ στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών και των ετήσιων προγραμμάτων δράσης του. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣ υποχρεούται να ανακοινώσει το ως άνω πόρισμα στην πρώτη μετά τον έλεγχο Γενική Συνέλευση των μελών του και να καλεί εγγράφως τους ελεγκτές πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, για να παρίστανται σε αυτήν. Οι ελεγκτές υποχρεούνται να παρίστανται στη Γενική Συνέλευση και να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση τους ζητηθεί. Αν από το πόρισμα του ελέγχου υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, οι ελεγκτές υποχρεούνται να υποβάλλουν εντός δέκα (10) ημερών το πόρισμά τους στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και να γνωστοποιήσουν στην εποπτεύουσα Αρχή την ως άνω υποβολή.

Την 19ην Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 10:30 π.μ. κλήθηκε η Γ.Σ. να αποφασίσει/εγκρίνει την τροποποίηση/εναρμόνιση του καταστατικού και την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2023.

Προ ημερησίας διατάξεως 3 μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα ο πρόεδρος , ο αντιπρόεδρος και ο ταμίας υπέβαλλαν στη Γ.Σ. την παραίτηση τους. Με δεδομένο ότι το Δ.Σ. είναι 5/μελές το Δ.Σ. εκπίπτει συνολικά. Έτσι η Γ.Σ. προχώρησε στην ανάδειξη ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – όπως προβλέπεται βάσει άρθρου νόμου και καταστατικού- με κύριο μέλημα να οδηγήσει τον ΑΣΜΕΚ εντός 20 ημερών σε εκλογές. Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗ Γ.Σ., όπως και δεν ζητήθηκε και δεν έγινε ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΩΝ 3 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. και κατ΄ επέκταση σύσσωμου του Δ.Σ. Εν τέλει προκρίθηκε η πρόταση να οδηγήσουν τον ΑΣΜΕΚ στην εκλογή νέου Δ.Σ. τα πρόσωπα που μέχρι τώρα συγκροτούσαν το Δ.Σ. για να μη διαταραχθεί η λειτουργία του συνεταιρισμού για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.

Η τροποποίηση/εναρμόνιση του καταστατικού απαιτεί βάσει άρθρου νόμου και καταστατικού αυξημένη συμμετοχή των μελών του συνεταιρισμού. Επειδή δεν πληρούνταν η συγκεκριμένη προϋπόθεση το θέμα δεν συζητήθηκε.

Ο προϋπολογισμός χρήσης 2023 εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. με το σκεπτικό ότι μόνον έτσι είναι εφικτή η λειτουργία του ΑΣΜΕΚ και φυσικά δεν δεσμεύεται απόλυτα το Δ.Σ. που θα προκύψει, υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης του προϋπολογισμού με την σύμφωνη γνώμη της Γ.Σ.

Την ίδια ημέρα, ήτοι την 19ην Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11:30 π.μ. Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρίαση της Γ.Σ. με μόνο θέμα την ετήσια χρηματοοικονομική κατάσταση ( κοινά ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ) χρήσης 2021. Σωστά .. αναγράφεται 2021 ... ύστερα από συνεχείς πιέσεις ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 2021 ήρθε προς έγκριση στις 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023.

Η Γ.Σ. ύστερα από μυστική ψηφοφορία ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ τον ισολογισμό με ψήφους ΕΙΚΟΣΙ ΚΑΤΑ και ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΥΠΕΡ.

Η καταψήφιση / ΜΗ έγκριση του ισολογισμού από τη Γ.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 3 του καταστατικού αφ' εαυτής οδηγεί στην πτώση του Δ.Σ. και μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση είναι μεταγενέστερη κάθε άλλης που προηγήθηκε την ίδια ημέρα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

Κώστας Πάλλας