Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, στο δήμαρχο Δρόπολης και Πωγωνίου κ. Δημήτρη Τόλη

 


Κύριε Δήμαρχε,

Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον ακριβώς λόγο διαμαρτύρεστε δημόσια και εκφράζετε τη λύπη σας για τη δήλωση μου, που έχει στόχο την αποφυγή αυστηρού Lockdown σε μια περιφερειακή ενότητα των 150.000 κατοίκων.

Μου προκαλεί δε κατάπληξη η αναφορά σας ότι η δήλωσή μου «είναι προσβλητική» και ότι «στοχοποιούνται οι συμπατριώτες μας».

Θεωρώ ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας και ειδικά όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης να λαμβάνουμε υπόψη πραγματικά γεγονότα και να μην αποδίδουμε προθέσεις που δεν υπάρχουν, καθώς εύκολα παρερμηνεύονται και προκαλούν ανησυχία, όπως συνέβη και με την ανάρτησή σου στο διαδίκτυο.

Εκ μέρους μου ουδέποτε έγινε με οποιονδήποτε τρόπο «στοχοποίηση» των ομογενών μας. Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτό μπορεί να προκληθεί από άστοχους σχολιασμούς και τοποθετήσεις εξ εκείνων που ομιλούν εκ μέρους τους.

Επί της ουσίας, η Π.Ε. Ιωαννίνων βρίσκεται εδώ και σχεδόν πέντε μήνες σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ανάλογα των οποίων δεν έχουν ληφθεί στην περιοχή σας (όχι βέβαια με δική σας ευθύνη). Είναι μάλιστα αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρών μέτρων, τα οποία θα επηρεάσουν ριζικά την καθημερινότητα των 150.000 κατοίκων της, τις επιχειρήσεις κλπ..

Μέτρα που ασφαλώς- αν τελικά αποφασιστούν- δεν θα ισχύσουν στο δικό σας Δήμο, στον οποίο οι δραστηριότητες θα συνεχίζονται κανονικά, έστω και αν τα κρούσματα κορωνοϊού πολλαπλασιάζονται. Αυτή είναι μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όταν καταλογίζονται ευθύνες στις αρχές μιας άλλης περιοχής, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.


Όσον αφορά τη δήλωσή μου, προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί την ουσία της. Δεν γίνεται η παραμικρή νύξη στο να μη γίνονται διακομιδές από Αλβανία. Αλλά αφορά το στατιστικό μέρος: Εκείνο που ζήτησα είναι να μην «χρεώνονται» στην Π.Ε. Ιωαννίνων επαναλαμβάνω να μη «χρεώνονται» κρούσματα και νοσηλείες που προέρχονται από διακομιδές από την Αλβανία, καθώς έτσι ανεβάζουν τον μέσο όρο που λαμβάνεται υπόψη από την Επιστημονική Επιτροπή για την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Το ίδιο έχω πράξει και την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου όταν διαμαρτυρήθηκα για τη «χρέωση» κρουσμάτων που επιβεβαιώνονταν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές στην Π.Ε. Ιωαννίνων, που επίσης ανέβαζαν τον μέσο όρο και μας έθεταν προ του ενδεχόμενου λήψης νέων μέτρων.

Η αναφορά μου σε στοιχεία δεν ήταν αυθαίρετη, αλλά προήλθε από ενημέρωση που έχω από τα νοσοκομεία και τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση.

Εσείς ως Δήμαρχος, θεωρείτε άραγε δίκαιο να τεθούν 150.000 πολίτες σε ολική καραντίνα για κρούσματα και νοσηλείες που «χρεώνονται» στην περιοχή τους κι όταν επί μακρό διάστημα στη μεγάλη τους πλειοψηφία τηρούν τα μέτρα που επιβάλλει η Ελληνική Πολιτεία;

Και κάτι ακόμη, όντας δήμαρχος της πλέον γειτονικής περιοχής με την Π.Ε. Ιωαννίνων, δεν λαμβάνετε υπόψη σας το γεγονός ότι από ένα «σκληρό Lockdown» θα πληγούν και οι δημότες σας, καθώς δεν θα μπορούν ούτε καν να κάνουν χρήση των λιγοστών- έστω- δυνατοτήτων που έχουν σήμερα προκειμένου να εισέρχονται στην Ελλάδα και ειδικά στην Π.Ε. Ιωαννίνων για άμεσες υποχρεώσεις και ανάγκες τους;

Κύριε Δήμαρχε,

Πιστεύω ακράδαντα ότι η τοποθέτησή σας ήταν άστοχη και προκάλεσε αναταραχή που δεν έχει καμία βάση. Κι σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσατε να είχατε επικοινωνία μαζί μου- όπως έπραξαν άλλοι δημότες σας- ώστε και να ενημερωθείτε και να σας δοθούν διευκρινίσεις πριν καταφύγετε στη διατύπωση συμπερασμάτων που προκαλούν προβλήματα.

Είμαι βέβαιος το ατυχές αυτό περιστατικό δεν πρόκειται να διαταράξει τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Δρόπολης.

 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου 

Αλέξανδρος Καχριμάνης