Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Ενημερωτικό Κοινωνικών Προγραμμάτων ιδρύματος Γεωργίου & Αικατερίνης Χατζηκώνστα

 


Το Ίδρυμα Γεωργίου & Αικατερίνης Χατζηκώνστα, ιδρύθηκε το 1853 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), με σκοπό «την περίθαλψη, ανατροφή και εκπαίδευση άπορων παιδιών».  Οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και του Οικοτροφείου, στεγάζονται στο Χαλάνδρι, στη  Λ. Κηφισίας 374, απέναντι από το Ολυμπιακό Στάδιο, σε κτιριακό συγκρότημα 7.800 τ.μ., κτισμένο σε οικόπεδο 28 στρεμμάτων.  Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, πέραν των δωματίων των οικοτρόφων, διαθέτουν αίθουσες μελέτης, ψυχαγωγίας και θέατρο, στον δε περίβολο χώρο, υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, στο Ίδρυμα γίνονται δεκτά αγόρια και κορίτσια, των οποίων οι κηδεμόνες αντιμετωπίζουν κοινωνικά ή/και οικονομικά προβλήματα,  που είναι γεννημένα στην Ελλάδα και εγγεγραμμένα στα μητρώα Δήμου ή Κοινότητας της Χώρας, αλλά και παιδιά ελληνικής καταγωγής, γεννημένα σε χώρα του εξωτερικού, ιδιότητα που θα βεβαιώνεται με δημόσιο έγγραφο.   Με την 8172/2004, Απόφαση του Εφετείου Αθηνών, στο Ίδρυμα, προσφέρονται τα παρακάτω Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες:

Α.  Φιλοξενία εσωτερικών οικοτρόφων, (αγοριών και κοριτσιών), σχολικής ηλικίας, με σκοπό την ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και της Τριτοβάθμιας για όσους επιθυμούν.  Σε αυτό το Τμήμα, τα παιδιά διαμένουν στο Οικοτροφείο και κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, των αργιών, των σχολικών εορτών και των θερινών διακοπών, έχουν τη δυνατότητα παραμονής τους στην οικογένεια ή σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι οικότροφοι, παρακολουθούν τα δημόσια ημερήσια ή εσπερινά σχολεία της ευρύτερης περιοχής, με παράλληλη μαθησιακή και ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό του Ιδρύματος (Παιδαγωγών, Κοινωνικών Λειτουργών, Ψυχολόγων, Ψυχοθεραπεύτριας, Λογοθεραπεύτριας και Eιδικής Παιδαγωγού). Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους οικότροφους να παρακολουθήσουν φροντιστήρια προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις καθώς και ξένων γλωσσών, εκτός  Ιδρύματος, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε όλους του οικότροφους του Ιδρύματος, βάσει του Οργανισμού, παρέχονται δωρεάν:

α) Διαμονή, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

β) Εκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

γ) Εξωσχολικές δραστηριότητες και  ψυχαγωγία

δ) Ένδυση και υπόδηση.

Διαδικασία εισαγωγής στο Οικοτροφείο

Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο Οικοτροφείο είναι:

α) να είναι 6-18 ετών και να παρακολουθούν το σχολείο.

β) να είναι σωματικώς αρτιμελή, νοητικώς υγιή και να μην παρουσιάζουν ενεργό ψυχοπαθολογία.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Οικοτροφείου.  Στη διαδικασία εισαγωγής περιλαμβάνονται τα εξής:

Τεστ νοημοσύνης από τον Ψυχολόγο του Ιδρύματος.

Μαθησιακό τεστ από Ψυχολόγο του Ιδρύματος.

Προβολικά τεστ Προσωπικότητας από Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια του Ιδρύματος.

Λήψη κοινωνικού ιστορικού από τον Κοινωνικό Λειτουργό του Οικοτροφείου.

Επίσκεψη του Κοινωνικού Λειτουργού κατ΄οίκον, στους κηδεμόνες του παιδιού.

Δικαιολογητικά Αιτήσεων για το Οικοτροφείο

 Αίτηση κηδεμόνα προς το Ίδρυμα. Υπογραφή και των 2 γονιών σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαζύγιο επικυρωμένη από Δημόσια Αρχή (Αστυνομικό Τμήμα).

 Επιμέλεια του παιδιού σε περίπτωση διάστασης των γονιών.

 Σε περίπτωση διαζυγίου γονέων, διαζευκτήριο.

 Σε περίπτωση ορφάνιας, ληξιαρχική πράξη θανάτου του θανόντος.

 Πιστοποιητικό γεννήσεως.

 Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

 Εκκαθαριστικό Εφορίας, ή υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από την εφορία  «περί μη   υποβολής».

 Φωτοτυπία ταυτότητας, διαβατηρίου ή άλλου επίσημου εγγράφου των γονέων ή κηδεμόνων.

 Κοινωνικό ιστορικό από την Κοινωνική Πρόνοια της Νομαρχίας που ανήκει ο υποψήφιος.

 Τίτλος σπουδών της τελευταίας τάξης φοίτησης του υποψηφίου.

 Τέσσερις (4) πρόσφατες φωτογραφίες.

 Ακτινογραφία θώρακος FACE για παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 14 ετών.

 Ιατρική βεβαίωση για την σωματική υγεία και αρτιμέλεια του υποψηφίου από Κρατικό φορέα (Νοσοκομείο, Ασφαλιστικό Ταμείο,  Κέντρο Υγείας).

 Πλήρης έλεγχος Ηπατίτιδας Β (HBS Ag, Anti HBS, Anti Core)

 Βιβλιάριο εμβολιασμών.

 Καρδιολογικός έλεγχος (triplex καρδιάς και ιατρική βεβαίωση για άθληση).

 Παιδοψυχιατρική εκτίμηση

Β.  Ημερήσια φροντίδα παιδιών στο Οικοτροφείο,   η οποία  αναφέρεται  στη σίτιση παιδιών μετά το σχολείο τους, καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, με σκοπό την υποστήριξή τους στη μελέτη καθώς και την ασφαλή παραμονή και φύλαξή τους.  Υποστηρίζονται κυρίως οικογένειες, οι οποίες έχουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και εργάζονται οι γονείς.

Γ.  Προσωρινή Διαμονή στο Οικοτροφείο παιδιών, τα οποία προέρχονται από οικογένειες σε κρίση, λόγω ασθενείας, ατυχήματος ή άλλου έκτακτου συμβάντος.

Δ.   Εισαγωγή ομογενών και αλλοδαπών υποψηφίων

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών αλλοδαπών μεταναστών, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια, σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 5% επί του συνολικού αριθμού περιθαλπόμενων παιδιών.

Άδεια παραμονής (γκρι ή πράσινη κάρτα).

 Ισοτιμία τίτλου σπουδών επικυρωμένη από την Ελληνική Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Όλα τα δικαιολογητικά μεταφρασμένα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας  και επικυρωμένα.

Και όλα τα ανωτέρω πιστοποιητικά από 1-17.

Αφού συγκεντρωθούν όλα τα δικαιολογητικά και γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, η διεπιστημονική ομάδα του Οικοτροφείου εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και αποφασίζει. 

Ε. Γραφείο Διασύνδεσης.  Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Γραφείου, αυτό αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:

Τμήμα Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικής Αποκατάστασης, για Φοιτητές ΑΕΙ  και ΑΤΕΙ.

Τμήμα οικότροφων (α) που ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν εισήχθησαν σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, (β) που δεν ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και (γ) απόφοιτοι που επιθυμούν να καταρτιστούν σε  ΙΕΚ.

Τμήμα Στρατεύσιμων κανονικής ή μειωμένης θητείας.

Βασικός στόχος του Τμήματος είναι η παροχή υποστήριξης και πληροφόρησης στους φοιτητές, για διαθέσιμες ευκαιρίες απασχόλησης, μεταπτυχιακά προγράμματα, χρηματικές ενισχύσεις, Συνέδρια, Ημερίδες, δυνατότητα για υποτροφίες, εύρεση εργασίας, συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα, παρέχεται Συμβουλευτική για αντιμετώπιση δυσκολιών στο νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον, σε θέματα που αφορούν σπουδές, άγχος εξετάσεων, αναβλητικότητα σε ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, κίνδυνος διακοπής σπουδών.

ΣΤ.  Εθελοντές

Το Οικοτροφείο του Ιδρύματος  Χατζηκώνστα, στο πλαίσιο της επαφής του με την κοινότητα και της προώθησης του εθελοντισμού, πραγματοποιεί προγράμματα δραστηριοτήτων για τα παιδιά που φιλοξενούνται εντός του Ιδρύματος, με εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Τα προγράμματα αυτά είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών και του Οικοτροφείου, στις ικανότητες και δυνατότητες των ατόμων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον προσφοράς εργασίας, αλλά και στις ανάγκες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας. Οι δραστηριότητες συνήθως πραγματοποιούνται σε ομαδικό επίπεδο και σπανιότερα σε ατομικό.

Οι εθελοντές θα πρέπει να έχουν σταθερή παρουσία στο χώρο, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ευχάριστη διάθεση και πολύ ενεργητικότητα.  Συνεκτιμάται σχετική εμπειρία στο κομμάτι της εκπαίδευσης ή της δημιουργικής απασχόλησης.

Κάθε ενδιαφερόμενος, αφού έρθει σε επαφή μαζί μας και συμπληρώσει την αίτηση συμμετοχής στην ομάδα των εθελοντών, καλείται σε προσωπική συνέντευξη από τον Προϊστάμενο και τους Κοινωνικούς Λειτουργούς του Οικοτροφείου, προκειμένου να ενημερωθεί και να ενημερώσει για τις δράσεις, τις οποίες θα μπορούσε να αναλάβει και για τον χρόνο που διαθέτει αντίστοιχα.

Στη συνέχεια και εφόσον οι αρμόδιοι κρίνουν, ότι ο ενδιαφερόμενος είναι σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντα που ο ίδιος επιθυμεί, μπορεί να ξεκινήσει μίαν πρώτη γνωριμία με τον χώρο και τα παιδιά, σε δοκιμαστική περίοδο και εφόσον αυτή εξελιχθεί θετικά, θα επιβεβαιωθεί και η σταθερότητα της παρουσίας του, υπογράφοντας το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας.

Οι εθελοντές οφείλουν να παρευρίσκονται στις καθιερωμένες συναντήσεις, που πραγματοποιούνται σε ημέρα και ώρα που οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει και που έχουν ως σκοπό την ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, αξιολόγηση δραστηριοτήτων κλπ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του εθελοντή στο Οικοτροφείο μας, κρατείται παρουσιολόγιο και ημερολόγιο δραστηριοτήτων, προκειμένου η υπηρεσία μας να είναι σε θέση να παραδώσει σχετική βεβαίωση στον εθελοντή κατά την ολοκλήρωση της συνεργασίας μας.

Δικαιολογητικά εγγραφής στο πρόγραμμα εθελοντών

Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας

Βιογραφικό σημείωμα

Συστατικές επιστολές (εφόσον υπάρχουν)

Αντίγραφα πτυχίων (εφόσον οι δραστηριότητες που πρόκειται να αναλάβουν άπτονται της ειδικότητάς τους)

Αίτηση  (το έντυπο παρέχεται από την Υπηρεσία μας)

Υπογεγραμμένο σύμφωνο συνεργασίας

Βεβαίωση Ποινικού Μητρώου

Ζ.  Τμήμα Υποστήριξης Εξωτερικών Οικοτρόφων: σκοπός του Τμήματος είναι η κοινωνική, οικονομική, υλική και συμβουλευτική ενίσχυση μονογονεϊκών, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες κατοικούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.  Η συνεργασία με τις οικογένειες υφίσταται, για το διάστημα της σχολικής φοίτησης των παιδιών. Η υποστήριξη των οικογενειών μπορεί να περιλαμβάνει κάποια/ες από τις παρακάτω παροχές:

Οικονομική ενίσχυση

Είδη τροφίμων

Είδη ένδυσης/υπόδησης

Συμβουλευτική Γονέων/παιδιών

Ομάδα Γονέων

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Τμήμα, υποβάλλονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες, στην Κοινωνική Υπηρεσία του Τμήματος.  Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό, το Τμήμα των Εξωτερικών Οικοτρόφων άρχισε να λειτουργεί στις 15-2-2005, με σκοπό την οικονομική υποστήριξη οικογενειών για την απρόσκοπτη φοίτηση των παιδιών, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η.   Ομάδα με γονείς

Ο σκοπός της Ομάδας αυτής,  είναι η υποστήριξη του κάθε γονιού που συμμετέχει σε αυτήν, ώστε να μπορεί να συζητάει δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζει με την ανάπτυξη των παιδιών του, μέσα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και άμεσης συμμετοχής.

Η θεματολογία μίας ομάδας με γονείς, περιλαμβάνει:

συζητήσεις γύρω από την υπενθύμιση του ρόλου του γονέα

την αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών στην καθημερινότητά τους

τις σχέσεις των γονέων με τους δικούς τους γονείς

τη σχέση των δύο γονέων μεταξύ τους

την επίδραση όλων των παραπάνω στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

την ερώτηση: γιατί πρέπει να είναι πρότυπο ο γονιός;

την ερώτηση: πως μπορεί  η εφηβεία να γίνει δημιουργική προς όφελος του ίδιου του παιδιού;

Διαδικασίες εισαγωγής

Ενημέρωση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Υπηρεσιών ή Σωματείων, σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος. Στη συνέχεια, οι ανωτέρω φορείς, μας παραπέμπουν οικογένειες, οι οποίες ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις ένταξης και στο καταστατικό του Τμήματος Εξωτερικών Οικοτρόφων. Επίσης, οι γονείς μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στην Κοινωνική Υπηρεσία του Τμήματος.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, πραγματοποιούν κοινωνική έρευνα στην υποψήφια οικογένεια.

Κατόπιν,  συζητούνται με τον Προϊστάμενο του Τμήματος και εφόσον δεν υπάρχει κανένα κώλυμα σε σχέση με τα βασικά κριτήρια, ειδοποιείται η οικογένεια να κάνει την αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Τμήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την αντίστοιχη του Οικοτροφείου του Ιδρύματος, ώστε αν προκύψει η ανάγκη, να γίνεται η μετακίνηση κάποιου παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον προς  το Οικοτροφείο και αντίστροφα.  Σε αυτήν την περίπτωση, τα παιδιά του Οικοτροφείου, έχουν πλήρη προτεραιότητα στη μετάβασή τους προς το Τμήμα των Εξωτερικών Οικοτρόφων, καθώς αυτό αποτελεί μεταβατικό στάδιο και ενίσχυση του παιδαγωγικού έργου του Οικοτροφείου.

  Δικαιολογητικά αίτησης

Αίτηση προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Φωτογραφία του παιδιού.

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Πιστοποιητικό γέννησης των υποψηφίων τέκνων

Άδεια παραμονής για τους ομογενείς (γκρι ή πράσινη κάρτα).

Διαζευκτήριο, ληξιαρχική πράξη θανάτου του κηδεμόνα και επιμέλεια των τέκνων, όπου αυτό υφίσταται.

Ιατρική βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο, περί αρτιμέλειας και νοητικής δυνατότητας του υποψηφίου, η οποία να βεβαιώνει ότι τα παραπάνω δεν εμποδίζουν την καθημερινή φοίτησή του στο σχολείο.

Βεβαίωση επιδότησης για πολυτεκνία, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Βεβαίωση φοίτησης στο σχολείο του υποψήφιου  τέκνου.

Εκκαθαριστικό της Εφορίας.

Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου γονέα για τα συνολικά μηνιαία εισοδήματά   του.

Κοινωνική έρευνα από την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία για την υποψήφια οικογένεια.

Το Ίδρυμα επιφυλάσσεται να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά για τη διερεύνηση της αίτησης, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.         

Όταν συγκεντρωθούν τα παραπάνω (13) δικαιολογητικά, ακολουθεί η εξής διαδικασία:

Πραγματοποιείται συνάντηση με την οικογένεια στο χώρο του Ιδρύματος για τη λήψη κοινωνικού ιστορικού.

Ακολουθεί κατ’ οίκον συνάντηση  με την οικογένεια, με σκοπό την αποτύπωση πληρέστερης εικόνας για αυτήν. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί συζητούν ατομικά ή ομαδικά με την οικογένεια.

Λοιπές – κοινές διαδικασίες

Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί καταθέτουν την πρόταση τους στον Προϊστάμενο του Τμήματος και ο ίδιος εισηγείται θετικά ή αρνητικά προς το Δ.Σ του Ιδρύματος.

Αφού το Δ.Σ. εγκρίνει ή απορρίψει τις παραπάνω εισηγήσεις, ενημερώνονται οι  οικογένειες για το αποτέλεσμα της αίτησής τους.

Τα παιδιά των οικογενειών που εγκρίθηκαν από το Δ.Σ., εγγράφονται στο Μητρώο Εξωτερικών Οικοτρόφων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τo email   idrima.xatzikonsta@gmail.com   και στα τηλέφωνα : 210-6810687, 210-6810524

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος

Λεωνίδας Δραγουμάνος