Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

 


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 3% (από 3,8% τον Οκτώβριο) ενώ και στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% από 2,9%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,0%, έναντι 4,6% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο) και την ενέργεια (-11,5%, έναντι -11,2% τον Οκτώβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, επιβραδύνθηκε για τέταρτο μήνα, στο 3,6% ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,8% (εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη) , σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής. Αντίστοιχα, στο 2,9% είχε υποχωρήσει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο, από 4,3% τον Σεπτέμβριο.

Όπως προκύπτει, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σημείωσε πτώση και σε μηνιαίο επίπεδο (-1,1 από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο), κάτι που δείχνει την τάση αποκλιμάκωσης.