Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: Από τη 1η Οκτωβρίου 53% κάτω οι μισθοί 40.000 υπαλλήλων

Παραμείνουν μόνο τέσσερα επιδόματα: οικογενειακό, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παραμεθόριων περιοχών και σπουδών
Καθίζηση στις αποδοχές έως και 53% θα υποστούν περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν σήμερα υψηλά επιδόματα, με την άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου από 1ης Οκτωβρίου.
Μετά τις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση εφαρμογή του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, χωρίς να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος προσαρμογής.
Τα υπουργεία που οι υπάλληλοι τους λαμβάνουν υψηλά επιδόματα είναι το Οικονομικών, το Εσωτερικών και το πρώην υπουργείο Οικονομίας.
Εφαρμόζοντας άμεσα την αρχή «ίση αμοιβή για ίδια δουλειά σε υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία», από τον Οκτώβριο θα εξισωθούν οι αμοιβές των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ίδια προϋπηρεσία σε όλα τα υπουργεία.
Παράλληλα θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα (υπολογίζονται σε 100) και θα παραμείνουν μόνο τέσσερα: η οικογενειακή παροχή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακών σπουδών, αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης).
Θα παραμείνουν ως έχουν τα επιδόματα εορτών και αδείας, που ανέρχονται στα 1.000 ευρώ ετησίως.