Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Προ του λουκέτου βρίσκεται η Ανώτατη Ακαδημία Βελλάς;

Λόγω αριθμού μαθητών και επιδόσεων…
Η Εκκλησία θέλει να κρατήσει δυο Σχολές σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη!
Σοβαρά προβλήματα και στη Ριζάρειο Σχολή.

• Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σε αποφοίτους και Φορείς των Ιωαννίνων, από τις φήμες για λουκέτο στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Βελλάς!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό Τύπο, η Εκκλησία της Ελλάδος θέλει να κρατήσει δυο Ανώτατες Σχολές στην χώρα, μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να κλείσει τις υπόλοιπες, λόγω μικρού αριθμού μαθητών και επιδόσεων!



Σύμφωνα με την εφημερίδα «το Παρόν», οι όποιες αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στην επόμενη σύσκεψη της κοινής επιτροπής Εκκλησίας – Πολιτείας.
«Η επιθυμία των ιεραρχών ήταν να κρατήσουν και τις σχολές στην επαρχία, κυρίως για λόγους τοπικιστικούς. Όμως οι μαθητές μετριούνται στα δάχτυλα και το επίπεδο παραμένει χαμηλό. Ακόμη και στην ιστορική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων, οι μαθητές δεν ξεπερνούν τους 15.
Και από πλευράς επίδοσης κυμαίνεται γύρω στο 12!
Αυτές τις διαπιστώσεις έκαναν και στη Σύνοδο και περιμένουν πλέον την πρόταση της Υπουργού Παιδείας» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Παράλληλα, σημειώνει, ότι «προβλήματα σοβαρά αντιμετωπίζει η Ριζάρειος Σχολή.
Έχουν στερέψει τα οικονομικά, υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη και η απόφαση για κλείσιμο είναι πλέον αναπόφευκτη. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χαλανδρίου διεκδικεί κάποιο από τα κτίρια της σχολής».


ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ!
Μετά τα παραπάνω, οφείλουν να ξεσηκωθούν όλοι οι τοπικοί Φορείς πρωτίστως όμως η Μητρόπολη Ιωαννίνων, ο Δήμος Πωγωνίου και η Περιφέρεια Ηπείρου. Και βεβαίως οι χιλιάδες απόφοιτοι Βελλαΐτες.
Ως γνωστόν, από την Βελλά έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες άτομα, που ακόμη διατηρούν στενούς δεσμούς με την Σχολή, αλλά και μεταξύ τους με τους Συλλόγους που έχουν δημιουργήσει. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών διέπρεψαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό, επιβάλλεται –αν όντως επίκειται κλείσιμο της Σχολής- να συστρατευθούν όλοι για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα πλήξει την Ήπειρο και την ιστορία της.


«Θα πρόκειται για απόφαση - σκάνδαλο, αν πράγματι κλείσει η Βελλά, που είναι ταυτισμένη με την Ήπειρο και την Βόρειο Ήπειρο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας τους» σημειώνουν συμπολίτες.


ΑΙΩΝΟΒΙΑ…
Σημειώνεται, ότι φέτος η Βελλά συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής! Ιδρύθηκε το 1911 από το Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης, μετέπειτα Μητροπολίτη Ιωαννίνων και κατόπιν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σπυρίδωνα Βλάχο και λειτούργησε ως Ιεροδιδασκαλείο. Ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν η μόρφωση ιερέων και δασκάλων για την εξυπηρέτηση, κατά κύριο λόγο των περιοχών της Ηπείρου.


Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ…
Σημειώνεται, ότι από το 1911 έως το 1924 λειτούργησε ως Ιερατική Σχολή Βελλάς, με τετραετές πρόγραμμα σπουδών (τύπος Ιεροδιδασκαλείου), από το 1927 έως το 1939 ως αγροτικό Ιεροδιδασκαλείο, με πενταετές πρόγραμμα σπουδών, από το 1939 έως το 1969 ως Ιεροδιδασκαλείο της Μονής Βελλάς, με εξαετές πρόγραμμα σπουδών, από το 1969 έως το 1977 ως Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, με εξαετές πρόγραμμα σπουδών και από 1977 έως το 1989 ως Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Βελλάς, με τριετές πρόγραμμα σπουδών.


Επίσης, λειτούργησε ως Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς από το 1993 ως το 2006, με τριετές πρόγραμμα σπουδών και ως Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων από το 2006 ως σήμερα, με 8 εξάμηνα σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου και με δύο προγράμματα σπουδών, αυτό των Ιερατικών Σπουδών, και της Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr