Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Ύδρευση – Αποχέτευση

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

 1. Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κοινότητας Βασιλικού 1.338.587,10€ (πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ)

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ύδρευσης. Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Βασιλικού. Στη θέση “Φτέρη” θα κατασκευαστεί νέα γεώτρηση και νέο αντλιοστάσιο. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτροδότηση του έργου προϋπολογισμού 50.000€. To έργο θα συνδράμει, στη συνέχεια, στις ανάγκες ύδατος και του Κεφαλοβρύσου κ.α.

2. “Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών του συστήματος ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου” (ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ), 2.214.354,80€.

Σκοπός του συστήματος, είναι να δημιουργηθεί ένα Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου από το οποίο θα γίνεται ολοκληρωμένη αχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω ηλεκτρονικής αποτύπωσης του δικτύου μεταφοράς/διανομής νερού. Θα τοποθετηθούν 1976 υδρομετρητές αυτόματης καταγραφής. Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των διαρροών ύδατος.

3. Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Κοινότητας Παρακαλάμου

Προς ολοκλήρωση οδεύει το έργο των εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού Παρακαλάμου προϋπολογισμού 868.000€, ένα έργο πνοής για τη Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά.

4. Έργα επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Κoινότητας Κεφαλοβρύσου

Με την υπ.αριθμ 12241/13-3-2023 έγκριση των περιβαλλοντικών όρων άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Κοινότητας Κεφαλόβρυσου. Αναμένεται σύντομα η ένταξη μετά την προτεραιοποίηση του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

5. Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής 466.000€. Νέο δίκτυο ύδρευσης απέκτησε πλέον στο σύνολό της η Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά. Επόμενο βήμα οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για μεγαλύτερη αποδοτικότητα (αξιοποίηση υδάτινου δυναμικού).

6. Κατασκευή έργων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας 255.422€

Ολοκληρώθηκαν τα έργα για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λειψυδρίας Κοινοτήτων Βήσσανης, Βροντισμένης, Μαυροβουνίου και Χρυσόρραχης (πρόγραμμα Υπουργείο Εσωτερικών - ΣΑΕ 055 και ίδιοι πόροι).

7. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Κoινότητας Δολιανών 76.200,00€ (Leader και ιδία συμμετοχή Δήμου Πωγωνίου). Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που επίλυσε πάγια προβλήματα προσφέροντας ποιοτικότερο νερό και επαρκή ποσότητα στους κατοίκους και την εστία.

8. Αποχέτευση Δ.Ε. Άνω Καλαμά – Καλπακίου – Πωγωνιανής – Δελβινακίου (72.500€)

Σε εξέλιξη. Αφορά την Συντήρηση/ αποκατάσταση/επέκταση υφιστάμενου δικτύου αποχέτευσης.

9. Αξιοποίηση Υδρομάστευσης (Κασιδιάρης)

Πραγματοποιήθηκε ενίσχυση δικτύου ύδρευσης Κουκλιών - Αρετής - Ριαχόβου - Καταρράκτη - Μαζαρακίου.