Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Παρακάλαμος: “Μαθαίνοντας για το Πωγώνι, χορεύοντας στο Πωγώνι”

 

Το πολυφωνικό τραγούδι, τον χορό και την παραδοσιακή φορεσιά του Πωγωνίου μελέτησαν φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής  Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο “Μαθαίνοντας για το Πωγώνι, χορεύοντας στο Πωγώνι” που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου.

Η εκδήλωση, που τελούσε υπό την αρωγή του Δήμου Πωγωνίου, διοργανώθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα και τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Παπακώστα.

Κατά τη διάρκειά της οι φοιτητές πήραν συνέντευξη από τους παρευρισκομένους με θέμα το Πολυφωνικό τραγούδι, την   παραδοσιακή φορεσιά του Πωγωνίου και τον χορό στο Πωγώνι.

Παράλληλα έγινε παρουσίαση του πολυφωνικού τραγουδιού και τραγούδησαν το τμήμα νέων και μεγάλων του Συλλόγου Πολυφωνικής Μουσικής.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τέσσερις παραδοσιακές φορεσιές του Πωγωνίου, με τις οποίες ήταν ντυμένες γυναίκες και νέες κοπέλες της περιοχής και τέλος πραγματοποιήθηκε παραδοσιακός χορός από όλους τους παρευρισκομένους.

Ο Προϊστάμενος του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου κ. Δημητρίου Θωμάς ευχαριστεί θερμά για την αρωγή το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρακαλάμου, το Σύλλογο Γυναικών Άνω Καλαμά, το  Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλοβρύσου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουκλιών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρεπετίστας. Ευχαριστεί επίσης τον κ. Μιχάλη Μπραχόπουλο και τους εξαίρετους μουσικούς που ταξίδεψαν τους παρευρισκομένους στην παράδοση του Πωγωνίου μέσα από το χορό και το τραγούδι.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ