Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Από την Πέμπτη 6 Ιουνίου ξεκινά το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ με επιδότηση έως και 70%

 


Από την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 12:00 μ.μ. μπορούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ: «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027».

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ και αυτό το υπέγραψε στις 17 Μαΐου 2024 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

 Αιτήσεις χρηματοδότησης στη Δράση μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες ΜμΕ, ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Επίσης επισημαίνεται πως το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζει στην παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση. Επίσης, στοχεύει στην ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση του εξαγωγικού προφίλ στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, την απασχόληση επιστημονικού δυναμικού υψηλών προσόντων και εξειδίκευσης (Brain Gain) και τη σύνδεση του ακαδημαϊκού με τον παραγωγικό τομέα.

Οι παρεμβάσεις

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του http://www.eyde-etak.gr/ οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα πρέπει να αφορούν σε έργα έρευνας και καινοτομίας και να εντάσσονται σε μια από τις τέσσερις (4) παρεμβάσεις:

I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις

II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς

 III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

IV. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις

Η υποβολή των Αιτήσεων Χρηματοδότησης (προτάσεων) γίνεται ηλεκτρονικά στην ελληνική γλώσσα μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο ΟΠΣΚΕ, για όλες τις Παρεμβάσεις της Δράσης, ορίζεται η Πέμπτη 06.06.2024 και ώρα 12μμ με καταληκτικές ημερομηνίες ως εξής:

– για την Παρέμβαση Ι την Τετάρτη 10.07.2024 στις 3μμ

– για την Παρέμβαση ΙΙ την Τετάρτη 17.07.2024 στις 3μμ

– για τις Παρεμβάσεις ΙΙΙ και IV η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Κατηγορία Περιφέρειας και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 27.11.2024 στις 3 μμ.

Η Δράση υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής.