Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Κυκλοφόρησε το βραβευμένο βιβλίο του Βελλαΐτη Βασίλη Μήτση, «Κιβωτός»

 

Η συγκέντρωση των γλωσσικών λημμάτων για τη συγγραφή της Κιβωτού ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 80 για να περισώσει το γλωσσικό ιδίωμα του Πωγωνίου της Θεσπρωτίας και της Β. Ηπείρου.

    Τα γλωσσικά λήμματα υπερβαίνουν τις 35.000 λέξεις. Από αυτές το ένα τρίτο έχει αρχαία ελληνική προέλευση. Σε κάθε λήμμα δίνεται εμπεριστατωμένη ερμηνεία και παραδείγματα χρήσης που διευκρινίζονται επαρκώς με παροιμιώδεις εκφράσεις, αινίγματα, ευχές, κατάρες, σύνθετα και αντίθετα. Ακολουθεί πρωτότυπη ετυμολογική διερεύνηση κάθε λέξης σε όλες τις βαλκανικές γλώσσες, τις λατινογενείς, τις γλώσσες των μεσογειακών χωρών, την αγγλική, τη λατινική και την αρχαία ελληνική.

    Η Κιβωτός θα αποτελέσει προσφιλές εντρίφημα για κάθε ηπειρώτη, χρήσιμο βοήθημα για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ιστορικούς ερευνητές, γλωσσολόγους, λαογράφους, λογοτέχνες και άτομα με γλωσσολογικές ανησυχίες και αναζητήσεις. Πρόκειται για έργο ζωής και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής και αναγνώρισης από την Ακαδημία Αθηνών και τους φορείς που ασχολούνται ειδικότερα με τη γλώσσα.

    Σίγουρα η Κιβωτός θα αφήσει κληρονομιά πολύτιμη στις επόμενες γενιές για την πατρογονική μας γλώσσα και θα εμποδίσει τον εξοβελισμό και τον αφανισμό του γλωσσικού μας πλούτου.