Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

ΚΚΕ ΚΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Για τους υποβιβασμούς των Δημοτικών Σχολείων Καλπακίου και Παρακαλάμου

 


«Υπάρχουν συμπολίτες μας που θεωρούν ότι σε κάθε τετράγωνο πρέπει να υπάρχει ένα σχολείο, ένα πανεπιστήμιο, ένα νοσοκομείο, αυτό δε γίνεται».

Αυτή η πρόσφατη δήλωση της υφυπουργού Παιδείας είναι από μόνη της αποκαλυπτική για το πώς οραματίζεται η αστική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών της συντριπτικής πλειοψηφίας των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση βέβαια συνηγορούν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που έχουν διαχρονικά εφαρμόσει από κυβερνητικές θέσεις ή στηρίξει από «αντιπολιτευτικές» θέσεις την ίδια πολιτική υποβάθμισης της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας,  τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο μορφής.

Η συγκεκριμένη δήλωση είναι αποκαλυπτική διότι αυτό το «δε γίνεται» δεν αφορά την δυνατότητα ή την αναγκαιότητα ύπαρξης σχολείων, νοσοκομείων και λοιπών δομών, αλλά στο εάν, και φυσικά στο κατά πόσο, συμφέρουν να υπάρχουν.

Είναι αποκαλυπτική διότι ξεδιάντροπα θέτει στην  ημερήσια διάταξης το γεγονός ότι οι ανάγκες του λαού μας έμπαιναν, μπαίνουν και θα εξακολουθήσουν να μπαίνουν σε μια ζυγαριά που ζυγοσταθμίζει το κέρδος και το όφελος με επιχειρηματικά, οικονομικά κριτήρια.

Αυτή λοιπόν είναι η κεντρική στρατηγική κατεύθυνση.

Με ευαγγέλιο αυτή και την υπάρχουσα νομοθεσία που την πλαισιώνει, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων προτείνει – καθ’ υπαγόρευση του Υπουργείου Παιδείας -  εδώ και χρόνια τον υποβιβασμό των δυο συγκεκριμένων σχολικών μονάδων στην περιοχή του Πωγωνίου.

Μια σταδιακή υποβάθμιση που δικαιολογημένα δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμούς στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Με βάση αυτούς τους προβληματισμούς και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον των παιδιών μας δικαίως προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, τις οποίες όχι απλώς χαιρετίζουμε, αλλά τις στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι «ψηφίδα» στο αντιλαϊκό «ψηφιδωτό» που έχουν διαχρονικά σμιλέψει με την αντιλαϊκή πολιτική τους οι αστικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων και χρωμάτων, την οποία εφάρμοσαν μέχρι κεραίας τόσο οι Περιφέρειες όσο και οι Δήμοι, αφού είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού.

Πολιτική που ολόπλευρα τσακίζει τη ζωή και τις ανάγκες μας. Πολιτική που έχει οδηγήσει στην ερήμωση περιοχών, όπως και του Πωγωνίου, που έχει κάνει να φαντάζει άθλος  για τα νέα ζευγάρια το να χτίσουν και να ζήσουν τη ζωή τους στο ακέραιο, στην περιοχή μας.

Για αυτό δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τη στάση της παράταξης της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, που πέρα από τα «ναι μεν αλλά», ότι δηλαδή την βρίσκει αντίθετη αλλά «αυτό λέει ο νόμος», πρότεινε ως λύση την επικοινωνία με βουλευτές της κυβέρνησης για να λυθεί το ζήτημα.

Με βουλευτές δηλαδή που συμφωνούν με την κυβερνητική στρατηγική που υποβιβάζει τα Δημοτικά Σχολεία Καλπακίου και Παρακαλάμου. Πρότεινε με λίγα λόγια για «φάρμακο» το «φαρμάκι».

Στηρίζουμε τα αιτήματα των γονέων και των μαθητών για σύγχρονα σχολεία που να μορφώνουν τα παιδιά μας ολόπλευρα, χωρίς ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνικές υποδομές, σχολεία ασφαλή, σχολεία που θα μορφώνουν και δε θα εξοντώνουν.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής μας να δώσουμε μαζί τη μάχη για να παρθεί πίσω η απόφαση υποβάθμισης, αλλά και να ανοίξει μαχητικά ο δρόμος της διεκδίκησης. Στη λογική του κόστους – οφέλους, εμείς βάζουμε δυναμικά της δικές μας ανάγκες.