Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Λαϊκή Συσπείρωση: «Επιβεβαίωση των καταγγελιών για το περιβαλλοντικό έγκλημα της Περιφέρειας Ηπείρου στο Λούρο»

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Επιβεβαίωση των καταγγελιών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Λούρο από τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχή Καχριμάνη, αποτελεί η οριστική έκθεση ελέγχου/πράξη βεβαίωσης παράβασης των επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

 «Πολύ πριν την καταστροφή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταγγείλει για την μόνιμη και επικίνδυνη τακτική δήθεν καθαρισμού των ποταμών χωρίς μελέτες και αδειοδοτήσεις για να μπορούν κατασκευαστικές και εργολάβοι να προχωρούν στην ανεξέλεγκτη παράνομη και μη κοστολογημένη απόληψη οικοδομικού υλικού από τα ποτάμια, με αποτέλεσμα μέχρι και την εκβαράθρωση γεφυρών όπως στη Γότιστα.

Η σημερινή καταδικαστική απόφαση δεν γίνεται από την σκοπιά της υπεράσπισης της προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος. Το πλαίσιο που διέπει την κατασκευή των έργων και μελετών, προκρίνει την αποσπασματικότητα τους, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων και εφαρμόζεται ενιαία, σε κάθε κλίμακα του κράτους. Ολοκληρωμένα σχέδια αντιπλημμυρικής και περιβαλλοντικής προστασίας δεν θέλουν, ούτε μπορούν να εφαρμόσουν. Πρόσθετα η έκθεση επιβεβαιώνει ότι δεν εφαρμόζονται ούτε οι δικοί τους νόμοι. Η επιβολή του προστίμου προς την Περιφέρεια Ηπείρου λειτουργεί ως «φύλλο συκής», για τη συγκάλυψη των πολιτικών κρατικών ευθυνών.

Υπενθυμίζεται ότι το έγκλημα στο Λούρο είχε αναδείξει η «Λαϊκή Συσπείρωση ΗΠΕΙΡΟΥ- Δήμου Δωδώνης» τον Νοέμβρη του 2022 και προκάλεσε και ειδική συνεδρίαση στο περιφερειακό συμβούλιο με εμπεριστατωμένη εισήγηση και αποκαλυπτικό video αυτοψίας.

Για τις ευθύνες της περιφερικής αρχής

Στη έκθεση των επιθεωρητών η Περιφερειακή Αρχή κατηγορείται για 2 «πολύ σημαντικές» παραβάσεις 1ον Εκτέλεση έργων χωρίς περιβαλλοντική άδεια -Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης σε τμήματα της κοίτης του ποταμού Λούρου εκτελέστηκαν χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια,

2ον Πραγματοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης σε τμήματα της κοίτης του ποταμού με τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος

Η έκθεση δεν μένει μόνο εκεί όμως. Κατηγορεί την περιφερειακή αρχή ότι κατ΄ εξακολούθηση παρεμβαίνει με καταστροφικό τρόπο χωρίς κανέναν αντιπλημμυρικό προσανατολισμό και αναφέρει: «η Περιφέρεια Ηπείρου σχεδόν κατ’ έτος προβαίνει με τις ίδιες διαγωνιστικές διαδικασίες στην εκτέλεση εργασιών καθαρισμού και διευθέτησης της ροής του ποταμού Λούρου για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, γεγονός που καταδεικνύει την αναποτελεσματική, προσωρινή και αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και την ανάγκη για την εκτέλεση ενός ολοκληρωμένου και ορθολογικού έργου αντιπλημμυρικής προστασίας, κατόπιν έγκρισης των απαιτούμενων μελετών».

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η αναφορά της έκθεσης των επιθεωρητών περιβάλλοντος σε μια τεχνική έκθεση που συνέταξε τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου ώστε να κουκουλώσει τις ευθύνες της. Στην τεχνική έκθεση για ένα οικολογικό ζήτημα τοποθετείται ένας πετρελαιολόγος, τρείς (3) μήνες μετά το συμβάν και χωρίς καν να εξεταστεί ο πυθμένας του ποταμού.

Η επιβεβαίωση των καταγγελιών της Λαϊκής Συσπείρωση βαραίνει και τους επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ριζόπουλο. Ο πρώτος αθώωσε την περιφερειακή αρχή συμφωνώντας με το παραμύθι περί ανομβρίας που προκάλεσε το στέγνωμα του ποταμού και ο δεύτερος αρνήθηκε να συνυπογράψει την εισήγηση της ΛΑ.ΣΥ. και απείχε από την συνεδρίαση που είχε στόχο να αναδείξει της ευθύνης της περιφερειακής Αρχής.

Ο λαός ας κρατήσει το εξής. Όχι μόνο δεν έχουν κάνει το ελάχιστο για να μην πνιγούμε αλλά με άλλοθι τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα καταστρέφουν τα ποτάμια δημιουργώντας τις προϋποθέσεις χειρότερης πλημμύρας και καταστροφών. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΝΟΧΟΙ.

Τώρα ο λαός της Ηπείρου να το πάρει αλλιώς, να σπάσει την «αυτοδυναμία» της πολιτικής του κέρδους, και να ισχυροποιήσει τα ψηφοδέλτια της ΛΑ. ΣΥ. σε Περιφέρεια και Δήμους».