Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Καθήλωσαν το κοινό οι σπουδαίοι καλλιτέχνες στη συναυλία “Από το Πωγώνι στον κόσμο”

 

Φωτό: Γιώργος Μάνης


Μάγεψαν και καθήλωσαν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην ξεχωριστή συναυλία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Αυγούστου στην Ι.Μ. Βελλάς, ταξιδεύοντας το κοινό «Από το Πωγώνι στον κόσμο…».

Ο Βασίλης Κώστας συναντήθηκε επί σκηνής με τον Πέτρο Λούκα – Χαλκιά, τον Κώστα Τζίμα και 32 διεθνείς καλλιτέχνες, μέλη των πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων Epirus Ensemble του Ελληνικού Ινστιτούτου Βοστώνης και του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Οι νότες μπήκαν στις καρδιές όλων και η μουσική παράδοση κατάφερε για μία ακόμη φορά να συγκινήσει άπαντες, αποδεικνύοντας τη «δύναμη» που κατέχει στο πέρασμα των χρόνων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι: Θανάσης Βόλλας (λαούτο), Νεκτάριος Παπαγεωργίου (κλαρίνο) και Πέτρος Παπαγεωργίου (κρουστά).

«Με πολλή αγάπη σας υποδεχόμαστε σε αυτόν τον ιστορικό, πνευματικό και ακαδημαϊκό χώρο που για περισσότερα από εκατό χρόνια υπηρετεί τη γνώση και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα προσεύχεται για την σωτηρία του κόσμου.

Η σημερινή εκδήλωση είναι το αποτέλεσμα της αγάπης νέων ανθρώπων για τη μουσική μας παράδοση.

Καρδιά αυτού του εγχειρήματος είναι ο εξαίρετος μουσικός διεθνούς φήμης, Βασίλης Κώστας. Ο Βασίλης είχε ένα όραμα, να βιώσουμε τη μουσική μας όχι ως φολκλόρ αλλά με έναν εσωτερικό βιωματικό τρόπο που εξελίσσεται  στον τόπο και τον χώρο. Κι όντως, η ηπειρώτικη μουσική είναι μια «γλώσσα» που μεταφέρει συναισθήματα, ιστορία κι εμπειρίες.

Όλα αυτά τα εκφραστικά μέσα κι «εργαλεία» έρχονται νέοι άνθρωποι, που με τη συμβολή του Βασίλη Κώστα κι άλλων σπουδαίων μουσικών και δασκάλων όπως του Θανάση Βόλλα και του Νεκτάριου Παπαγεωργίου, τα βιώνουν οι ίδιοι και τα μεταλαμπαδεύουν σε παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν μουσικές σπουδές» σημείωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Η Ι.Μ. Ιωαννίνων στηρίζει το πρόγραμμα με το ποσό των 50.000€ σε ετήσια βάση και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται υποτροφίες αξίας 5.000 έκαστη.

Φέτος έλαβαν υποτροφίες οι Κωνσταντίνος Σακαρίδης (κλαρίνο) και Γεώργιος Βενέτης (σαντούρι) προκειμένου να παρακολουθήσουν καλοκαιρινές σπουδές στο Berklee School of Music στις Η.Π.Α.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης συνεχάρη τους δύο ταλαντούχους μουσικούς αλλά και όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στα μαθήματα και σεμινάρια πάνω στο τελικό ρεπερτόριο της συναυλίας, καθώς και τους καταξιωμένους καθηγητές που από όλες τις γωνιές του κόσμου βρέθηκαν στα Ιωάννινα για να βοηθήσουν τα παιδιά και να παρακολουθήσουν και οι ίδιοι τα μαθήματα.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνο Καψάλη και το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου για την στήριξη και αρωγή σε ό,τι αφορά τη Βελλά. Μάλιστα διαβεβαίωσε το κοινό ότι η Ι.Μ. Ιωαννίνων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σύντομα να ξαναλειτουργήσει η Ακαδημία Βελλάς και να αποτελέσει και πάλι «ακαδημαϊκό και πνευματικό φάρο» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την αρωγή της Ι.Μ. Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου.

Ο Δήμος Πωγωνίου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της συναυλίας και ιδιαίτερα το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου και το Διοικητή Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Χριστόφορο Κολιό για την χωρίς προβλήματα ρύθμιση κυκλοφορίας, παρά την ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση κόσμου.