Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων

 


Στο πλαίσιο της περιοδείας του Νίκου Σκορίνη, Τομεάρχη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα Ιωάννινα την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις κλιμακίου του κόμματος με μικρομεσαίους επιχειρηματίες του Νομού Ιωαννίνων και με το Δ.Σ. του ΣΕΒΙΠΙ.

Οι συζητήσεις με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ανέδειξαν τις αγωνίες όλων για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους με κύρια ζητήματα τη μείωση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής και την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση με το Δ.Σ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (ΣΕΒΙΠΙ) συζητήθηκαν θέματα όπως ο  νέος νόμος που διέπει την λειτουργία όλων των ΒΙΠΕ της χώρας ο οποίος δεν έλυσε τα προβλήματα  αλλά και το ζήτημα της αδυναμίας πρόσβασης της συντριπτικής πλειοψηφίας  των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και των δικτύων αλλά και δημιουργίας νέων (σύνδεση με Ιόνια Κακκαβιά, ηλεκτροφωτισμός, αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης) καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο φόροι και τα τέλη πρέπει να είναι  ανταποδοτικά. Ο Νίκος Σκορίνης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την υποστήριξη της λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων αλλά και  για την προσέλκυση νέων επενδυτών και επιχειρήσεων.

Σε όλες τις συναντήσεις καθώς και στην επίσκεψη στην Πανηπειρωτική Έκθεση Ιωαννίνων τονίστηκαν από την πλευρά του Τομεάρχη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του κλιμακίου, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των ανθρώπων της εργασίας, που στόχο έχουν να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση προς ένα νέο μοντέλο παραγωγικό, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες κάθε τόπου ξεχωριστά και θα έχει μια ασφαλή προοπτική με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και του υγιούς ανταγωνισμού.

Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει την ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων και ειδικότερα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, των δανείων και των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να συμπεριλαμβάνει και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την Περιφέρεια, όχι μόνο το κέντρο και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Έχοντας τον ίδιο στόχο στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται η ίδρυση Ταμείου Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών για την άρση του χρηματοδοτικού αποκλεισμού.

Τέλος ο Νίκος Σκορίνης ενημέρωσε για τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους, μέσω της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και για τη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το θέμα του ιδιωτικού χρέους και αφορούν την προστασία 1ης κατοικίας και επαγγελματικής έδρας, με τη νομοθέτηση νέου πτωχευτικού κώδικα, τα μέτρα μείωσης των φορολογικών βαρών, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ, και ρύθμιση των χρεών των επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα πλαίσιο παραγωγικού και εποικοδομητικού διαλόγου με κοινό συμπέρασμα την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων, στις συναντήσεις και επισκέψεις  συμμετείχαν οι υποψήφιοι βουλευτές Χρήστος Γρίβας, Λίλα Σουλελέ, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη, ο Συντονιστής και ο Αναπληρωτής Συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων, Σάββας Δημητριάδης και Πέτρος Παλάσχας, ο Χρήστος Μαντάς μέλος της Κ.Ε., η Ελένη Παπαθανασίου μέλος της ΝΕ και ο Θαλής Παξιμαδάκης μέλη θεματικής ΜΜΕ και η Ελένη Νάστα μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.