Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Νοσοκομείο Γ. Χατζηκώστα


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ παραμένει αταλάντευτα στο πλευρό της κοινωνίας,  βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα στο κυβερνητικό του πρόγραμμα τη στήριξη όλων των δημόσιων δομών Υγείας και την περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτές τις θέσεις συζήτησαν με εργαζόμενους και ασθενείς στο Νοσοκομείο “Γ. Χατζηκώστα” τα μέλη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που πραγματοποίησαν επίσκεψη. 

Η κατάσταση στο ΕΣΥ, όπως διαμορφώνεται μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, δυσκολεύει τόσο την καθημερινότητα των εργαζόμενων σε αυτό και υποβαθμίζει τις παροχές στους ασθενείς. Οι αντοχές των εργαζομένων του ΕΣΥ εξαντλούνται, ενώ το επικουρικό προσωπικό παραμένει σε καθεστώς ομηρίας. 

Στο Νοσοκομείο ‘Γ.Χατζκώστα” παραπάνω από το 30% των εργαζόμενων είναι επικουρικοί ή με διάφορες άλλες ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Οι συνεχείς μετακινήσεις, κυρίως επιστημονικού προσωπικού, για την κάλυψη αναγκών σε άλλες υποστελεχωμένες δομές υγείας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στέκεται απέναντι σε όλα τα σενάρια ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων μας αλλά και συρρίκνωσής τους που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία. Προτείνει ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ, προγραμματίζει 15.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία. Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την υγεία, περιλαμβάνονται μέτρα προσέλκυσης νέων επιστημόνων, μισθολογική αναβάθμιση του υπηρετούντος προσωπικού, κίνητρα για την στελέχωση των δομών υγείας σε δυσπρόσιτες περιοχές, δραστική μείωση της οικονομικής συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκων και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, που είχε ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με 380 ΤΟΜΥ σε όλη την χώρα.

Επικεφαλής του κλιμακίου που επισκέφθηκε το Νοσοκομείο “Γ. Χατζηκώστα” ήταν η Μερόπη Τζούφη Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Νομό Ιωαννίνων και συμμετείχαν ο Λάμπρος Παπανδρέου Συντονιστής της Οργάνωσης Υγείας, η Αλέκα Μπαφατάκη εκπρόσωπος των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, ο Θεόδωρος Μπίστας Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων του Νοσοκομείου, ο Βαγγέλης Κίτσιος Μέλος του Συλλόγου Εργαζόμενων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η Πίτσα Μπραχαντίνη μέλος της Οργάνωσης Υγείας και ο Θωμάς Σαρακηνός εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η παροχή αξιοπρεπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους, για μια κοινωνία ισότητας.