Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Επίσκεψη του Γιάννη Στέφου, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Σταυρακίου

 


Πιεστικά τα προβλήματα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Σταυρακίου Ιωαννίνων

Ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Στέφος, επισκέφθηκε, σήμερα 19/4/2023)  το Σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου Ιωαννίνων.

Συναντήθηκε  με τον  υποδιευθυντή του Σωφρονιστικού Καταστήματος, κο Θώμο    και συζήτησε  με τους εκπροσώπους  της Ένωσης Υπαλλήλων Φυλακής Ιωαννίνων και της Ένωσης Υπαλλήλων  Εξωτερικής Φρουράς  Καταστήματος  Κράτησης Ιωαννίνων τα προβλήματα του υφιστάμενου καταστήματος, τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό  του σωφρονιστικού συστήματος και την αναβάθμιση των χώρων και των υποδομών του.

Η μεταστέγαση του Σωφρονιστικού Καταστήματος Σταυρακίου, ένα πάγιο αίτημα χρόνων, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της έγκρισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με αποτέλεσμα η υπάρχουσα δομή, λόγω των πεπαλαιωμένων κτιριακών υποδομών, του  υπερπληθυσμού των κρατουμένων για μεγάλες χρονικές περιόδους και της έλλειψης προσωπικού, να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος.

Το «επιτελικό» κράτος  αδιαφορεί για τις σημαντικές ελλείψεις στελεχικού δυναμικού στα σωφρονιστικά καταστήματα. Συγκεκριμένα στο Κατάστημα Σταυρακίου υπάρχουν οργανικά κενά σε θέσεις φυλάκων, ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και κοινωνικών λειτουργών, ενώ το 80% του προσωπικού είναι σε ηλικία 50 χρονών και άνω.

Οι εργαζόμενοι θέτουν θέματα ασφάλειας, εκπαίδευσης του προσωπικού  και παροχής σύγχρονου οπλισμού και οχημάτων μεταφοράς των κρατουμένων για τις μεταγωγές. Τα δύο οχήματα που εξυπηρετούν τις μεταγωγές είναι πάνω από 23 χρόνων και με πολλά προβλήματα.

Τα αιτήματα των εργαζομένων για χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους διοικητικούς υπαλλήλους, επίδομα στολής, αναπροσαρμογής  μισθών,  που παραμένουν στάσιμοι από τα χρόνια των μνημονίων, της επαναφοράς των τριών πλασματικών ετών για το συνταξιοδοτικό και της βαθμολογικής τους κατάταξης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, είναι εύλογα και απαιτούν απαντήσεις.

Πέραν των  αιτημάτων των εργαζομένων, είναι ζητούμενο στην Ελλάδα του 2023 ένα ανθρωποκεντρικό  σωφρονιστικό σύστημα, με στόχο την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των εργαζομένων και των κρατουμένων. Με τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα που ψηφίστηκε από τη ΝΔ έχει τεθεί σε αναστολή το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας των κρατουμένων, περιορισμοί στο «ένδικο βοήθημα» των κρατουμένων, περιορισμοί ακόμα και στις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων.  Τέλος, η υπέρμετρη ποινικοποίηση και η απουσία συνεκτικής στρατηγικής στις φυλακές αποδομούν  πλήρως τον σωφρονιστικό χαρακτήρα που πάσχισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην διακυβέρνησή του και απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε σύγχρονο κράτος δικαίου.

Γιάννης Στέφος

δάσκαλος, υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων