Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Η Κόνιτσα γιόρτασε τα 110α Ελευθέριά της

 


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθερίου Οικονόμου ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, εορτάστηκαν την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου τα 110α Ελευθέρια της Κόνιτσας και της ομώνυμης επαρχίας από τον οθωμανικό ζυγό.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου με την παρουσίαση επετειακού μουσικού προγράμματος από τη Φιλαρμονική του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Γεωργάνου και τη Μικτή Χορωδία Δήμου Κόνιτσας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικού Γιάννη Γαλίτη. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Κόνιτσας μας ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο με την παρουσίαση της ιστορίας του σχολείου τους, για το οποίο οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες εντοπίζονται το 1914, αμέσως μετά την Απελευθέρωση.

Η συγκίνηση ήταν έντονη, καθώς αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών από το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου Λεμεσού, ταξίδεψε από την Κύπρο, με σκοπό την αδελφοποίηση με το ΓΕΛ Κόνιτσας και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της πόλης μας.

Η Κύπρος μας παρουσίασε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και καταχειροκροτήθηκε από  το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Δημαρχείου. Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς της Κόνιτσας που παρουσίασε ο Χορευτικός Όμιλος Κόνιτσας.   

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.

Στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων στη θέση Αη Γιάννης, όπου το 1913 έγινε η υποδοχή των αγωνιστών της απελευθέρωσης της Κόνιτσας από τον οθωμανικό ζυγό με επικεφαλής τον λοχαγό Δημήτριο Παπανικολάου, διοικητή του 1ου Τάγματος του 22ου Σώματος Πεζικού, ο οποίος είχε νικήσει τον Τζαβήτ πασά.

Ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς, η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, η Διευθύντρια του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου Μαρία Θεοφάνους, που ευχαρίστησε το Δήμο Κόνιτσας για τη φιλοξενία και ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας.  Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε ο Βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη εφικτό να παραστεί.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κυρία Μαρούλα Παπαευσταθίου Τσάγκα, Διδάκτωρ Ιστορίας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ηπείρου με θέμα: «Ιστορικές σελίδες από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας», ενώ οι μαθητές του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου Κύπρου παρουσίασαν ένα μικρής διάρκειας μουσικό πρόγραμμα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη μεγαλειώδη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ενώπιον των επισήμων, στην οποία συμμετείχε μπάντα του Στρατού, της Αστυνομίας, καθώς και τμήματα δοκίμων Αξιωματικών της Σ.Α.Ε.Α.

 Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς, η Βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο Διοικητής της 8ης Μ/Π Ταξιαρχίας Ιωαννίνων Ταξίαρχος Παππάς Γεώργιος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Γενικός Επιθεωρητής αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Γεώργιος Δούβαλης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Βασίλειος Μουσελίμης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Απόστολος Βασδέκης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης, ο Βοηθός Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου Ηλίας Σκανδάλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Γεώργιος Αζέλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Κωσταντίνος Σιαράβας ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αγνή Νάκου, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας Παναγιώτης Νάκος, ο Διοικητής του 583 Τάγματος Προκαλύψεως Χαλάστρας Περικλής, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Ζιώγας Ιωάννης, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κόνιτσας, η Συντονίστρια του Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Μαρούλα Παπαευσταθίου, η διευθύντρια, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Περιφερειακού Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου Λεμεσού, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Σπανός, οι Αντιδήμαρχοι Κόνιτσας Νικόλαος Τσιαλιαμάνης, Δημήτριος Χήρας και Αριστείδης Λαζογιάννης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας κ. Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης και Πρόεδροι των λοιπών Κοινοτήτων του Δήμου μας, μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ιωαννίνων,  οι διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κόνιτσας, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμος Κόνιτσας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στους συντελεστές των εκδηλώσεων και  όσους τίμησαν με την παρουσία τους την Κόνιτσα.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους Κύπριους μαθητές και εκπαιδευτικούς, που μας γέμισαν συγκινήσεις με τη συμμετοχή τους στην Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης μας. Ευελπιστούμε να δομηθούν γέφυρες και να τεθούν θεμέλια για μια ισχυρή μελλοντική συνεργασία της Κόνιτσας με την Κύπρο.

Από το Γραφείο Δημάρχου