Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας


Επίσκεψη στο αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός κ.  Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ.  Μητσοτάκης μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβανιο, τον γ.γ. του υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη περπάτησαν πάνω στο αναστηλωμένο γεφύρι και στο μέσο του συνάντησαν το Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο με τον οποίο ο Πρωθυπουργός αντάλλαξε θερμές ευχές. 
Ο κ.  Καχριμάνης  δήλωσε τα εξής:
«Η ανακατασκευή του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, είναι ένα έργο ενότητας! Ένα έργο που δείχνει πως εμείς οι Έλληνες όταν αποφασίσουμε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι τότε τα καταφέρνουμε. Ευχαριστώ όλους όσοι δούλεψαν για να γίνει πραγματικότητα ένα δύσκολο και μεγάλο εγχείρημα!»
Ο κ.  Μητσοτάκης  δήλωσε τα εξής:
«Είναι μία σπουδαία μέρα για την Ήπειρο και για την πολιτιστική μας κληρονομιά και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στη γεφύρι της Πλάκας που στέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο ανακατασκευασμένο ακριβώς όπως το έφτιαξε ο μάστορας Μπέκας το 19ο αιώνα. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που κατάφεραν μέσα σε πέντε χρόνο να ολοκληρώσουν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό έργο. Την Περιφέρεια χωρίς τη συνδρομή της οποίας το έργο αυτό δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών, την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, το ΕΜΠ, όλους όσοι συνεργάστηκαν, η επιστημονική κοινότητα, ο Δήμος που έχει το δικό του μερίδιο, για να μπορέσουμε σήμερα να απολαμβάνουμε και πάλι αυτό το θαύμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


 Ένα γεφύρι τόσο ιστορικό, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου, ταυτισμένο με δύσκολες εποχές στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ένα γεφύρι που ξαναφτιάχτηκε όπως ακριβώς είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Αράχθου και να στέκει όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο μια παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλω πάντα να αποδίδω τα εύσημα, σε όλους όσους δούλεψαν πολύ σκληρά για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί επίσημα εντός του επόμενου μήνα και να μπορέσουν να το απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες και φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής που είναι ταυτισμένη με το γεφύρι της Πλάκας».