Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Μαρία Κεφάλα: Ευχές για το Πάσχα


Φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό       

  Τα ήθη και έθιμα της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης αποτελούν,   αδιαμφισβήτητα,  αναπόσπαστο   κομμάτι  της  ελληνικής παράδοσης.
Οι εκκλησιαστικές λειτουργίες, τα οικογενειακά τραπέζια, το ψήσιμο του οβελία και - το σημαντικότερο – η ανταλλαγή ευχών αγάπης και ελπίδας με αγκαλιές και φιλιά , είναι όλα αυτά που σηματοδοτούν για όλους μας το ελληνικό Πάσχα.
  Φέτος, ωστόσο, εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν θα μπορέσουμε να παραβρεθούμε στις θρησκευτικές ακολουθίες,δε θα μπορέσουμε να  γιορτάσουμε  από  κοντά  με  όλους  τους  αγαπημένους   γνωστούς, φίλους και συγγενείς το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα  να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να «τσουγκρίσουμε» κόκκινα αυγά.
 Το  φετινό  Πάσχα, λοιπόν,  είναι  διαφορετικό.
 Είναι, όμως, διαφορετικό μόνο ως προς τον τύπο και  όχι  στην  ουσία  του. 
 Η προσδοκία  της  Ανάστασης, η   ίδια   η  νίκη  της  ζωής  απέναντι   στον  θάνατο, η  ήττα   της  φθοράς   ενώπιον  της  αφθαρσίας    και η  ελπίδα  της  αιώνιας  ζωής   ποτέ δε θα μπορούσε να πληγεί.
 Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται μας αποτρέπουν από το να γιορτάσουμε το  Πάσχα
 όπως έχουμε συνηθίσει  έως  τώρα.  Ωστόσο, η αξία των ιδεών και των μηνυμάτων που  αυτό πρεσβεύει όχι μόνο δεν μειώνεται  αλλά  τώρα,  περισσότερο,  από  ποτέ,  τα   μηνύματα  της μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού, της  Ανάστασης,  αποτελούν   πυξίδα.
Όπως και  το νόημα της γιορτής αυτής  που  σημαίνει «Πέρασμα» (-από  το  εβραϊκό  Πεσάχ-), ας είναι το Πάσχα αυτό το πέρασμα που όλοι μας περιμένουμε.
Το πέρασμα από το πρόβλημα στη λύση, από τη λύπη στην χαρά και από τον θάνατο στη ζωή.                         
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ