Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

«ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΩΓΩΝΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ»: Ανακοίνωση για το τραγικό περιστατικό στα Κτίσματα Πωγωνίου και η αποψίλωση των υπηρεσιών στην παραμεθόριο περιοχή μας

Δελβινάκι  20-05-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Στις 11/05/2013 επισυνέβη ένα τραγικό περιστατικό στα Κτίσματα Πωγωνίου. Ένας  Αλβανός  υπήκοος προκάλεσε το θάνατο δύο συνδημοτών μας και προέβη σε μια σειρά παράνομων πράξεων καταστρέφοντας περιουσίες και απειλώντας να βλάψει τη σωματική ακεραιότητα όποιων βρίσκονταν μπροστά του.
    Όπως είναι γνωστό, πληθώρα άλλων περιστατικών προ αυτού, όπως κλοπές νοικοκυριών και ζώων στη Λάβδανη και στα υπόλοιπα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου, καταδεικνύουν περίτρανα, ότι καμία ασφάλεια για τις περιουσίες και τα ζώα των κατοίκων, που ζουν μόνιμα στα χωριά αυτά  δεν παρέχεται.
   Η Πολιτεία είναι απούσα και υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση στο Πωγώνι διότι με άστοχες ενέργειες της στο παρελθόν έφερε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα σήμερα.
   Θεωρούμε, ότι αιτίες, που έκαναν τους κατοίκους της περιοχής μας  έρμαια του κάθε ληστή και δολοφόνου, είναι οι εξής:
1.    Η μεταφορά της έδρας του Δήμου Πωγωνίου 25 χιλιόμετρα ενδότερα από τα σύνορα και η αποψίλωση των υπηρεσιών στην παραμεθόριο περιοχή μας.
2.    Η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων και της μονάδας Στρατού στο Χάνι Δελβινακίου.
3.    Η κατάργηση της Μονάδας Συνοριακών Φρουρών στην Αγία Μαρίνα και η υπολειτουργία της Μονάδας στο Δελβινάκι και στην Καστάνιανη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Συνοριακών Φρουρών, που υπηρετούσαν στα Τμήματα αυτά είναι αποσπασμένη από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα. Μόνο εκεί που διορίστηκαν δεν υπηρετούν, παρόλο που η περιοχή μας, όπως αποδεικνύεται, τους έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Επισημαίνουμε, ότι το μοναδικό Αστυνομικό Τμήμα  στην περιοχή του Δελβινακίου, παρόλο που στελεχώνεται από έμπειρο προσωπικό, που καταβάλλει τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες για την άμεση εξυπηρέτηση και φύλαξη των κατοίκων των χωριών του Πωγωνίου δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις τρέχουσες ανάγκες των περιοχών αυτών, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αφού δεν καλύπτονται οι οργανικές του θέσεις.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Α. Από την Πολιτεία
α. Επιστροφή όλων των Συνοριακών Φρουρών που υπηρετούν στην περιοχή με βάση το νόμιμο διορισμό τους και έχουν αποσπαστεί από Έβρο έως Αθήνα και επαναφορά τους στην Καστάνιανη και στο Δελβινάκι.
β. Επανασύσταση του καταργηθέντος συνοριακού τμήματος Αγίας Μαρίνας
γ. Επάνδρωση του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου με το προβλεπόμενο επαρκές προσωπικό.
Β. Από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου

α. Οργανωμένη αντίδραση από το Δήμο σε συνεργασία με όλους τους φορείς, οργανώσεις, σωματεία, αδελφότητες κλπ με υπομνήματα, ψηφίσματα, και συνεχείς παραστάσεις στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, με σκοπό την υλοποίηση από αυτή του αιτήματος μας και όχι μόνο διαπιστώσεις από τις τηλεοράσεις.
β. Δυναμικές – μαζικές αντιδράσεις για την ανάδειξη του προβλήματος πανελλαδικά, με συλλαλητήρια και κλείσιμο των δρόμων με σωστή οργάνωση από το Δήμο και συμμετοχή όλων των Πωγωνήσιων.
γ. Πιέσεις στην Πολιτεία για τη δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας.
Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία, όπως έχει υποχρέωση να κάνει, θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα μας και ο Δήμος Πωγωνίου θα παρέμβει δυναμικά και ουσιαστικά προκειμένου να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα και να επανέλθει στην ακριτική περιοχή μας η ασφάλεια και η γαλήνη, που χρειάζεται και απαιτείται για την προστασία και την ασφάλεια των ακριτών συνδημοτών μας και των περιουσιών τους, που «φυλάνε Θερμοπύλες».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΝΘΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
6972885022