Δευτέρα 20 Μαΐου 2013
Ιόνια Οδός: Καθυστερεί η επανεκκίνηση των έργων
Το μεγάλο έργο σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο
Αν και από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και από τις ίδιες τις κοινοπραξίες δεν πηγάζει κάποιος ιδιαίτερος προβληματισμός για την τύχη των οδικών αξόνων «Ιόνια Οδός» και «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας» (γνωστού και ως Ε 65), πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι, μέχρι προ ολίγων ημερών τουλάχιστον, υπήρχαν κάποια θέματα με τα δύο αυτά projects και την επανεκκίνηση των εργασιών.
Τα οποία συνδέονται και με τις τράπεζες, υπό την έννοια ότι δεν είχε ακόμα δοθεί η απαραίτητη γραπτή συναίνεση των τραπεζών που δανειοδοτούν τα δύο έργα για να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων από το Δημόσιο. Κάτι που, υπενθυμίζουμε, έχει ήδη συμβεί στα άλλα δύο έργα, στους αυτοκινητόδρομους Μαλιακός-Κλειδί και Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, για τους οποίους ήδη, λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα για την ακρίβεια, το αρμόδιο υπουργείο ενέκρινε την καταβολή αποζημιώσεων άνω των 80 εκατ. ευρώ συνολικά.
Επί της ουσίας, λοιπόν, για την ώρα οι κοινοπραξίες Νέα Οδός (Ιόνια) και Κεντρική Οδός (Ε 65) δεν έχουν λάβει το τυπικό, αλλά και ουσιαστικό, «ΟΚ» από τις τράπεζες ώστε να απελευθερωθούν τα σχετικά κονδύλια (90 εκατ. ευρώ + 73,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κάποια ποσά θα δοθούν ως προκαταβολές), αν και από πλευράς αρμόδιων φορέων λεγόταν ότι οι αποζημιώσεις θα εγκριθούν οσονούπω.
Το θέμα, βέβαια, είναι αν απλώς έχουμε να κάνουμε με μικρές καθυστερήσεις ώστε να διαφανεί ποιες τράπεζες θα παραμείνουν στα χρηματοδοτικά σχήματα, ή αν υπάρχουν άλλου είδους ενστάσεις, καθώς τα δύο αυτά οδικά έργα που υλοποιούνται με σύμβαση παραχώρησης αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα, προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ ειδικότερα ο Ε 65 κρίνεται από κάποιους και ως μη βιώσιμος οικονομικά.
Η ουσία πάντως είναι ότι παρά την παρέλευση ενός μήνα από την υπογραφή των συμφωνιών αποζημίωσης ανάμεσα στο Δημόσιο, τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές, σε δύο από τα έργα (στην Ιονία Οδό και τον Ε65) οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα δώσει το «οκ» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αν και από πλευράς ενδιαφερόμενων πηγάζει η εκτίμηση ότι το ζήτημα είναι τυπικό και θα λυθεί άμεσα.
Βέβαια, όπως έχει φανεί, το υπ. Ανάπτυξης, είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε με απευθείας κρατική χρηματοδότηση, είτε με αποζημιώσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις, είτε έχοντας την «καβάτζα» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, φροντίζει να ικανοποιεί τα αιτήματα των κοινοπραξιών.
ΠΗΓΗ: www.axiaplus.gr