Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΕΦΟΡΙΑ: Έλεγχοι σε Ι.Χ., ακίνητα, ενοίκια


Έµποροι και επαγγελµατίες που δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις εισοδήµατος και ΦΠΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δηλώνουν ενοίκια τα οποία εισπράττουν, εισοδήµατα που έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό και ιδιοκτήτες αυτοκίνητων που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας µπαίνουν άµεσα στο στόχαστρο της Εφορίας.

Την ίδια στιγµή η «εµφανής»φοροδιαφυγή, και όχι το σύνολότης, σύµφωνα µε το εβδοµαδιαίο δελτίο της Alpha Βank, ξεπερνά τα 12 δισ.ευρώτον χρόνο, απότα οποία 5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ και 7 δισ. ευρώ από απόκρυψηφόρων εισοδήµατος και ακινήτων. Το σύνολο ωστόσο της φοροδιαφυγής εκτιµάται ότι είναι πολύ υψηλότερο και, όπως είπε χθες ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆ηµήτρης Κουσελάς, ξεπερνά τα 32 δισ. ευρώ.

Δείγμα της έκτασης της φοροδιαφυγής είναι ο µέσος όρος δήλωσης εισοδήµατος γιαµια σειρά από ελεύθεραεπαγγέλµατα, που κυµαίνεται στα 10.000 ευρώ, όπως είπε χθες ο υφυπουργός Οικονοµικών κ. Δ. Κουσελάς, δηλαδή χαµηλότερα ή στα ίδια επίπεδα µε τους µισθωτούς, όταν είναι προφανές ότι στην πραγµατικότητα είναι πολύ υψηλότερος.