Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ακίνητα 4.489 περιοχών


Προθεσμία 4 μηνών και ευνοϊκές ρυθμίσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.489 περιοχές που εντάχθηκαν την 1-1-2011 στο αντικειμενικό σύστημα, προκειμένου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους.
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά, οι εκκρεμείς υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων που αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στις νέες περιοχές που εντάχθηκαν απ’ τις αρχές του μήνα στο αντικειμενικό σύστημα, μπορούν να ρυθμιστούν με τους ευνοϊκούς όρους, όπως η τμηματική καταβολή δόσεων, κλπ.

Οι υπόχρεοι, μέσα σε προθεσμία 4 μηνών, μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία της πρώτης εφαρμογής του συστήματος στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής (1/1/2011).
Όσον αφορά τις υπαγόμενες στη ρύθμιση υποθέσεις (εκκρεμείς κατά την 1/1/2011), τον τρόπο περαίωσης αυτών καθώς και τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στη ρύθμιση, ισχύουν όσα προβλέπονται για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών εντάχθηκαν από 1 Ιανουαρίου 2011 στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων τα ακίνητα που βρίσκονται εντός 4.489 οικισμών στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Λάρισας, Μαγνησίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.