Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Τον Ιανουάριο κλειδώνει η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας

Τον Ιανουάριο αναμένεται να αποφασισθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης. Θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και εν συνεχεία να ψηφισθεί από τα Κοινοβούλια κάποιων κρατών της Ευρωζώνης.

Το θέμα της Ελλάδας δεν εξετάσθηκε εκτενώς χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες.
Οι όροι για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης συζητούνται σε επίπεδο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και η τελική εισήγηση θα είναι έτοιμη στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των σύντομων συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του, τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν οι πολιτικές προυποθέσεις και οι τεχνικές λεπτομέρειες της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Διαφαίνεται πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδέσει την επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου µε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα στον τοµέα των ΔΕΚΟ, των εργασιακών σχέσεων, στον τοµέα της Υγείας, της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάποιες χώρες όπως η Γερµανία.
Τη παρούσα περίοδο εξετάζονται τα ζητήματα που σχετίζονται με το επιτόκιο δανεισμού και με το εάν η συγκεκριμένη διευκόλυνση θα περιλαμβάνει και τα 38 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η χώρα μας το 2010, ήτοι το σύνολο του ποσού των 110 δισ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδος από τον μηχανισμό στήριξης είναι περίπου 4% κυμαινόμενο και 5,5% σταθερό. Με την εναρμόνιση της Ελλάδος με τους όρους δανεισμού της Ιρλανδίας, το σταθερό επιτόκιο θα αυξηθεί στο 5,8% και το κυμαινόμενο θα αυξηθεί κοντά στο 4,5%.