Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: «Υπό επιτήρηση από την Ευρώπη ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από σωρεία μη συμμορφώσεων ως προς τον τρόπο λειτουργίας του»

 


Ένα ακόμα ευρωπαϊκό κατόρθωμα της κυβέρνησης των «ΑΡΙΣΤΩΝ» του κ. Μητσοτάκη. Μετά το ράπισμα της χώρας μας από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για θέματα κράτους δικαίου, απονομής δικαιοσύνης και ελευθερίας του τύπου, ήρθε η σειρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  να θέσει υπό επιτήρηση τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Όπως επισημαίνεται από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε., σε σχέση με τη διαχείριση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των δύο ταμείων που χρηματοδοτούν τις δαπάνες της ΚΑΠ, ένα ή περισσότερα από τα οριζόμενα κριτήρια διαπίστευσής του δεν τηρούνται πλέον ή είναι τόσο σοβαρά ανεπαρκή, ώστε να επηρεάζεται η ικανότητα του Οργανισμού να εκπληρώνει τα καθήκοντά του.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι, αν συνεχιστεί η έλλειψη επαρκών, αποτελεσματικών και άμεσων διορθωτικών ενεργειών, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική ανάκληση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργώντας έντονους προβληματισμούς στους στον παραγωγικό κόσμο του πρωτογενούς τομέα, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια του προστίμου που καταλογίστηκε στη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο ύψους 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022, επί κυβερνήσεων ΝΔ. Αν σε αυτό προστεθεί και η επικείμενη επιβολή μεγάλων δημοσιονομικών διορθώσεων (προστίμων), γίνεται αντιληπτό ότι το σύστημα καταβολής των ενωσιακών επιδοτήσεων βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση. Μετά τις μειωμένες επιδοτήσεις που εισέπραξαν οι παραγωγοί για την προηγούμενη χρονιά, μεγάλα ποσά θα δεσμευτούν και πάλι για την αποπληρωμή νέων προστίμων που αναμένεται να επιβληθούν εξαιτίας της ανεπάρκειας, της αλαζονείας και της αναλγησίας.

Για το νομό Ιωαννίνων, αλλά και για την Ήπειρο στο σύνολό της, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων οδηγούν στην εγκατάλειψη των αγρών και αιγοπροβατοτροφικών μονάδων.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και περιφρόνησαν επανειλημμένα, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την ορθή, δίκαιη και έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες.

Τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια και αόριστες υποσχέσεις στήριξης.

Η Νέα Δημοκρατία παρέα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα εγκατέλειψαν τον πρωτογενή τομέα κατά την τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ και μετατρέπουν την Ευρώπη από αυτάρκη παραγωγό σε εισαγωγέα τρίτων χωρών.  Ο παραγωγικός κόσμος αντέδρασε δυναμικά και μαχητικά το χειμώνα απαιτώντας μια νέα Ευρωπαϊκή πολιτική που θα δώσει δικαίωμα στην επιβίωση.

Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για μια ισχυρή αριστερή και προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν «δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή».

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ