Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Λαϊκή Συσπείρωση: Συνέντευξη τύπου για το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

 


Συνέντευξη τύπου έδωσαν ο Γιώργος Πρέντζας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Ηπείρου και η Όλυ Τσουμάνη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Ιωαννιτών, για τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Οι δύο υποψήφιοι χαιρέτησαν τους χιλιάδες που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στην Ήπειρο, αλλά και τους υποψήφιους της ΛΑΣΥ που έδωσαν με αυταπάρνηση την μάχη, μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Στην παρέμβαση του ο Γ. Πρέντζας, τόνισε ότι «τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κατέγραψαν πανελλαδικά άνοδο ξεπερνώντας το 10%. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τις θετικές διεργασίες που εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές, παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό. Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών – λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτή η τάση εκφράστηκε και στην Ήπειρο. Το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Ήπειρο κατέγραψε άνοδο σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές το 2019, πάνω από 38% και 4000 ψήφους. Μάλιστα υπήρξε άνοδος σε ψήφους και σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κατά 2000 ψήφους. Αυτά τα αποτελέσματα μας γεμίζουν αισιοδοξία και μας δίνουν δύναμη για τη συνέχεια».

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η περιφερειακή αρχή Καχριμάνη έχει αποδείξει την ικανότητα της στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης με την αξιοποίηση και των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης και την εφαρμογή των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που τα συνοδεύουν, για αυτό και απολαμβάνει της ευρύτατης εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που υποψήφιοι των λοιπών αστικών συνδυασμών επί της ουσίας τον στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το επόμενο διάστημα οι τοπικές διοικήσεις θα κληθούν να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι σε εξέλιξη τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που μετατρέπει και την Τοπική Διοίκηση σε ντίλερ για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Γι΄ αυτό και ο λαός πρέπει να «κρατά μικρό καλάθι» για τα δικά του συμφέροντα. Αντίθετα τα δύσκολα για το λαό είναι μπροστά τόνισε. Η ανασφάλεια θα μεγαλώσει σε ευρύτερα τμήματα του λαού και στην περιοχή μας, ιδιαίτερα εφόσον στο προσκήνιο έχουμε μια νέα οικονομική κρίση.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «εμείς θα καταθέσουμε το ποσοστό που μας έδωσε ο λαός της Ηπείρου, στο δυνάμωμα των αγώνων, δυναμώνοντας την πραγματική αντιπολίτευση ενάντια στην αντιλαϊκή περιφερειακή αρχή».

Στην δική της παρέμβαση η Όλυ Τσουμάνη ανέφερε ότι «παρά το γενικό αρνητικό συσχετισμό για τα λαϊκά συμφέροντα είναι θετικό ότι “Λαϊκή Συσπείρωση” αύξησε τις ψήφους και τα ποσοστά της και στο Δήμο Ιωαννιτών καταγράφοντας ποσοστό 5,07% και 2.281 ψήφους, αύξηση 1,5% και πάνω από 700 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές το 2019.

Ακόμη ποιο αυξημένα είναι τα ποσοστά στην Δ.Ε. Ιωαννιτών που είναι περίπου στο 6%.

Τόνισε επίσης ότι το συνολικό αποτέλεσμα στο δήμο Ιωαννιτών είναι ιδιαίτερα αρνητικόγια τις ανάγκες του Γιαννιώτικου λάου, αφού κυριαρχούν συνδυασμοί και πρόσωπα που συμφωνούν στο βασικό προσανατολισμό του δήμου ως dealerεπιχειρηματικών συμφερόντων, «μακρύ χέρι» της εκάστοτε κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτή την στόχευση πάλεψαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε, εναντία στην κοινή και συστηματική προσπάθεια όλων των άλλων παρατάξεων να πείσουν το λαό, ότι αυτές οι εκλογές είναι μια μάχη «τοπική», «αυτοδιοικητική», που δεν συνδέεται με τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις και την κεντρική πολιτική γραμμή, συσκοτίζοντας τον χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης και διαχέοντας τις ευθύνες πότε στην κυβέρνηση, πότε στην Περιφέρεια, πότε στη δημοτική αρχή και τελικά στο «πουθενά». Αυτό είναι τελικά το έδαφος υπογράμμισε, που λειτουργεί συνολικά και ως «πλυντήριο» δημοτικών και περιφερειακών αρχών για τις καταγεγραμμένες και μεγάλες ευθύνες που έχουν στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Αυτό το κλίμα συνέβαλε να υποκύψουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι σε εκβιασμούς και ψευδοδιλλήματα».

Η Όλυ Τσουμάνη κάλεσε το γιαννιώτικο λαό την επόμενη Κυριακή, «να καταδικάσει με λευκό ή άκυρο, το ενιαίο, εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα, μπλοκ δυνάμεων, που έχει ήδη δοκιμαστεί. Και οι δυνάμεις του κ. Μπεγκα, και οι δυνάμεις του κ. Παπαγεωργίου, έχουν δώσει ρεσιτάλ αντιλαϊκής πολιτικής, με τα ανύπαρκτα έργα υποδομής στις γειτονιές, με τις διαλυμένες παιδικές χαρές, τα εγκαταλειμμένα σχολεία, τα πανάκριβα ανταποδοτικά, το πανάκριβο νερό, με τα έργα βιτρίνας για το τουριστικό κεφάλαιο και τους μεγαλοεργολάβους.»

Τελειώνοντας επισήμανε ότι «δεσμευόμαστε να συμβάλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να δυναμώσουν οι αγώνες και στις γειτονιές, ώστε μαζί με τα σωματεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους άλλους φορείς να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε μέτρα ανακούφισης, για το λαό, για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων!».