Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Αναπλάσεις-Διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων

 

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

 1. Μνημείο πεσόντων στη θέση “Βουρλιάσος”- Ανάδειξη, ανάπλαση ιστορικών θέσεων μαχών έπους 1940 στο Καλπάκι - 1.250.000,00€

Υποέργο του πάρκου Ιστορίας Καλπακίου. Το Μνημείο Πεσόντων θα αποδώσει τιμή στους 13.976 πεσόντες του Έπους του ’40 και θα κατασκευαστεί στη θέση «Βουρλιάσος». Η χρηματοδότησή του προέρχεται κατά ένα μέρος από την Βουλή των

Ελλήνων (793.600,00€) και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου. Ολοκληρώνεται και η μελέτη των μονοπατιών στις θέσεις των μαχών.


2. Αποκατάσταση μνημείου πεσόντων και περιβάλλοντος χώρου στο Κεφαλόβρυσο (69.000€). Αφορά επεμβάσεις διατήρησης και εξωραϊσμού καθώς και εργασίες στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο (πλατεία). (Χρηματοδότηση: Βουλή των Ελλήνων και ίδιοι πόροι) - Ανατέθηκε.

3. Ανάδειξη περιοχής “Ντοβρίτσι” στην Κοινότητα Ριαχόβου 278.254,00€

Έναρξη εργασιών για ένα από τα πιο σημαντικά έργα που θα οδηγήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, του 3ου τμήματος ενός φιλόδοξου project που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια. Θα κατασκευαστούν έργα εξυπηρέτησης των επισκεπτών και διαμορφώσεις χώρων εστίασης (πικ-νικ), σήμανση διαδρομών και χώρων καθώς και διαμόρφωση μονοπατιών περιμετρικά της μικρής λίμνης.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί συνέχεια του έργου που εκτέλεσε ο Δήμος Πωγωνίου με τίτλο «Αξιοποίηση περιοχής νερόμυλου Ιερομνήμης Δ.Ε. Άνω Καλαμά» προϋπολογισμού 200.000,00€, και των μονοπατιών που είχαν κατασκευαστεί στον Άνω Καλαμά.

4. Ανάδειξη Λίμνης Ζαραβίνας

Τοποθετήθηκαν κιόσκια, τραπεζοκαθίσματα και παγκάκια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκατοντάδων πλέον επισκεπτών. Η διοργάνωση του «ZARAVINA FESTIVAL» ανέδειξε την ομορφιά του χώρου. Ολοκληρώθηκαν οι τοπογραφικές μελέτες για την οριοθέτηση. Σε συνεργασία με την Κοινότητα και την Κτηματική Υπηρεσία προχωρούν οι χρονοβόρες ενέργειες οριοθέτησης ώστε να δρομολογηθούν ενέργειες ανάπλασης σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

5. Δημιουργία δικτύου μονοπατιών πεζοπορίας εντός των ορίων Δήμου Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου – Ταμείο Ανάκαμψης 3.196.000 €

Όσον αφορά στο Δήμο Πωγωνίου, περιλαμβάνει 2 τμήματα, το πρώτο συνολικού μήκους 63 χλμ. θα ξεκινάει από το Μολυβδοσκέπαστο, θα διασχίζει όλο το βουνό της Μερόπης και θα καταλήγει στις Δρυμάδες. Το δεύτερο μήκους 25,6 χλμ. θα διασχίζει τις χαράδρες Κουβαρά και Γορμού και θα καταλήγει στη λίμνη Ζαραβίνα.

6. Σήμανση Μονοπατιών του Δήμου

Με τη συνδρομή εθελοντών καθαρίστηκαν και σημοδοτήθηκαν μονοπάτια στην χαράδρα του Κουβαρά και η διαδρομή από το γεφύρι του Γκρέτσι μέχρι το Κουτσόκρανο.