Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Περιοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε Κόνιτσα και Μέτσοβο

 


Τα θέματα της υγειονομικής κάλυψης της ανεργίας και της ακρίβειας συζήτησαν η Αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφια βουλευτής Μερόπη Τζούφη, ο υποψήφιος βουλευτής Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και μέλη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με κατοίκους της Κόνιτσας και του Μετσόβου. Στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα με ομιλήτρια τη Μερόπη Τζούφη, αλλά και στις συζητήσεις με κατοίκους στο Μέτσοβο, αναφέρθηκε ότι οι ανάγκες για υγειονομική φροντίδα στην επαρχία και ιδιαίτερα στον δύσκολο μορφολογικά Νομό Ιωαννίνων, είναι αυξημένες καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων της υπαίθρου είναι άνθρωποι μεσήλικες και ηλικιωμένοι.

Τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία χρήζουν ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους προς όφελος όλων των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία με τις πολιτικές που άσκησε και τις μελλοντικές επιλογές της ακρωτηριάζει στην ουσία το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στοχεύει στην αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. προτείνει τη θεσμοθέτηση νέας δέσμης κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμά του προβλέπει την  μονιμοποίηση όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, την υλοποίηση 15.000 στοχευμένων προσλήψεων σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας, ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία με στόχο την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.

Η ανεργία αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα σε αυτές τις περιοχές. Η καταπολέμηση της είναι στις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ με στόχο  και την αναχαίτιση του brain dran αλλά και την παροχή κινήτρων για την παραμονή των νέων επιστημόνων στη χώρα. Συγκεκριμένα προβλέπονται  ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στον δημόσιο τομέα, μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα, προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, προβλέπεται επίσης ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το Λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

Στη συζήτηση με τους κατοίκους και τους τοπικούς επαγγελματίες διαπιστώθηκε επίσης ότι η μεγάλη και παρατεταμένη ακρίβεια και η μείωση της αγοραστικής δύναμης είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του μέτρα άμεσων παρεμβάσεων καταπολέμησης της ακρίβειας, ενίσχυσης των εισοδημάτων και θωράκισης της αγοραστικής δύναμης όπως η θέσπιση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση κατά 10% των μισθών στο δημόσιο τομέα, επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, καταβολή στους συνταξιούχους όλων των αναδρομικών που δικαιούνται, χορήγηση ετήσιων αυξήσεων στις συντάξεις, σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ, θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Επίσης προτείνει ανώτατα όρια τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε. ,μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, πρόβλεψη μηδενικού ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα η φορολόγηση των υπερκερδών και το πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και στις λιανικές τιμές και οι έλεγχοι στην αγορά  αποτελούν μέτρα πρώτης προτεραιότητες για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ζητά τη στήριξη όλων των πολιτών στις 25 Ιουνίου για να εφαρμόσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και προτάσεις του με στόχο μια δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους.