Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Εκδήλωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με θέμα: "Πράσινη Μετάβαση & Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Π.Ε Ιωαννίνων"

 


Η Νομαρχιακή Επιτροπή και η Θεματική Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων παρουσίασε  στις 3 Απρίλιου 2023 τις θέσεις και το σχέδιο οδικού χάρτη για την πράσινη μετάβαση & τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας (ΑΠΕ) στην Π.Ε. Ιωαννίνων στο πλαίσιο της επεξεργασίας και διαβούλευσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κομβικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και καθορίζουν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας με όρους κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

Ζούμε μια περίοδο περιβαλλοντική επιδείνωσης,  ενεργειακή κρίσης και ενεργειακή φτώχειας. Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί ένα μείγμα προβλημάτων που απειλούν το περιβάλλον και την υγεία και ταυτόχρονα διευρύνουν τις ανισότητες μεταξύ των κρατών αλλά και στο εσωτερικό των κοινωνιών, όπως το ζούμε και στην τοπική μας κοινωνία.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει με τις πολιτικές της την ελληνική αγορά παραγωγής ενέργειας να λειτουργεί ολιγοπωλιακά, χωρίς έλεγχο και δημόσια εργαλεία πολιτικής, με χειραγώγηση τιμών και αισχροκέρδεια, αλλά και εις βάρος όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η προώθηση από την κυβέρνηση του φυσικού αερίου ουσιαστικά αποτελεί μια πολιτική επανάκαμψης  της χρήσης των ορυκτών καυσίμων, με πρόφαση την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τα ίδια έχουν δημιουργήσει.  Την ώρα που συνολικά η Ευρώπη και ο κόσμος κινείται ήδη σε αντίθετη κατεύθυνση.

Η επιμονή στις εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι αναχρονιστική γιατί υπονομεύει την πορεία της Ελλάδας προς την Κλιματική Ουδετερότητα και βλάπτει σοβαρά την Ελληνική φύση. Υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα τις εξορυκτικές περιοχές και εμποδίζει την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, του οικοτουρισμού και της εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει «χώρος» για ανάληψη ρίσκου ούτε στην Ήπειρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως πρώτη προτεραιότητα μια βιώσιμη και δίκαια  μετάβαση σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το έτος 2050 με οδικό χάρτη όπου στην εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος ο πρωταγωνιστής θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιδιώκουμε τον πλουραλισμό στην παραγωγή καθαρής ενέργειας με αυτοπαραγωγή και ενεργειακές κοινότητες όπως και κεντρικό ρόλο για την πολιτεία που θα εγγυηθεί αφενός την μετάβαση και αφετέρου την επίτευξή της με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΔΕΗ πρέπει να επανακτήσει τον διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και τον δημόσιο έλεγχο ώστε να σπάσει το καρτέλ της αγοράς ενέργειας και να μειωθούν οι τιμές ρεύματος.

Η κλιματική ουδετερότητα και η δίκαιη πράσινη μετάβαση δεν είναι εφικτή, χωρίς την εμπλοκή της κοινωνίας και των πολιτών.  Πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, φορείς και προοδευτικά κόμματα καλούμαστε να συμβάλλουμε και να διαμορφώσουμε οι ίδιοι τους δίκαιους όρους της ενεργειακής μετάβασης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.