Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι διορθωτικές δηλώσεις στο έντυπο Ε9

 


Περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν το έντυπο Ε9 ή να διορθώσουν παλαιότερη δήλωση την οποία είχαν υποβάλει εφόσον υπήρξαν μεταβολές το 2022.

Ως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τα έντυπα Ε9 από τους υπόχρεους και αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία που θα οδηγήσει στην αποστολή των εκκαθαριστικών, η οποία υπολογίζεται πως θα λάβει χώρα έως το τέλος Απριλίου.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που υπολογίστηκε και πέρυσι ακόμη και στις περιοχές στις οποίες οι τοπικοί άρχοντες έθεσαν ενστάσεις για το ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31 Μαρτίου χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν το έντυπο Ε9 ή να διορθώσουν παλαιότερη δήλωση την οποία είχαν υποβάλει εφόσον υπήρξαν μεταβολές το 2022.

Κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 900.000 νέες ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και δηλώνονται οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία ή στην οικογενειακή κατάσταση, λόγω θανάτων και κληρονομιών.

Οι νέες υποβολές ή οι διορθώσεις γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων ωστόσο εάν προκύψει από τη δήλωση ότι αυξήθηκε για κάποιο από τα προηγούμενα έτη η ακίνητη περιουσία τους, θα επαναϋπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.