Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΕΛΣΤΑΤ: Tον Ιανουάριο οι ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων άγγιξε το 15,4%

 


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Ιανουάριο οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των τροφίμων άγγιξαν το 15,4%, παραμένοντας σε διψήφιο ποσοστό για ακόμη έναν μήνα.

Τα στοιχεία της Eurostat ωστόσο δείχνουν για τον πρώτο μήνα του έτους ότι η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στην Ευρωζώνη προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,94%).

Οι βιομηχανίες στον κλάδο των τροφίμων συνεχίζουν να πιέζονται από την άνοδο του κόστους παραγωγής και κυρίως από το ενεργειακό κόστος, την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών αλλά και των συσκευασιών.

Σε ό,τι αφορά δε την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, στελέχη του κλάδου επισημαίνουν πως σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί στις τιμές στο ράφι αυξήσεις στο κόστος που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους με αποτέλεσμα κάποιες ανατιμήσεις να έρχονται με χρονική καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του ΙΕΛΚΑ που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, συνολικά 9 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων και της βιομηχανίας τροφίμων δηλώνουν πως έχουν απορροφήσει μέρος των ανατιμήσεων και δεν τις έχουν μεταφέρει στους πελάτες τους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό της αύξησης που έχει απορροφηθεί μεσοσταθμικά είναι 23%, δηλαδή το 1/4 της αύξησης. Το 27% δηλώνει πως έχει απορροφήσει έως 10%, το 42% έχει απορροφήσει 10-25%, το 20% έχει απορροφήσει 25-50% και το 12% πάνω από 50%.