Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 4ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού

 


Το 4ο Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών – Στο δρόμο της πολυφωνίας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Κοινότητα Βήσσανης, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ως Σύλλογος νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε δημόσια τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας σε όσους συνέβαλαν σε αυτό.

Αρχικά σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν:

Στο Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων "Νικόλαος Δούμπας" , η παρουσία του οποίου για μία ακόμη χρονιά ήταν συγκινητική. Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους υπό την καθοδήγηση του κυρίου Παναγιώτη Τέλη και ο κόσμος τα απόλαυσε κυριευμένος από ένα αίσθημα αισιοδοξίας για το μέλλον της πολυφωνίας. Στο πολυφωνικό σχήμα 'Ηνορο/Inoro για την εξαιρετική του παρουσία και για την αμέριστη στήριξη της προσπάθειάς μας. Στο σχήμα «Ωδές» του Β. Κώτσου, ο οποίος χρόνια τώρα δημιουργεί εστίες πολυφωνίας, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια διάσωσης του πολυφωνικού τραγουδιού και μεταλαμπάδευσής του στις επόμενες γενιές.  Στα πολυφωνικά σχήματα από τις πόλεις Tepelene και Kavaje που ταξίδεψαν από την Αλβανία για να είναι κοντά μας προσφέροντάς μας ιδιαίτερα ακούσματα αλλά και ένα ξεχωριστό θέαμα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράσουμε στο χορευτικό τμήμα της Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων. Αρχικά να αναφέρουμε ότι η παρουσία χορευτικού για πρώτη φορά στο φεστιβάλ, έδωσε μία ιδιαίτερη νότα στη διοργάνωση δένοντας πολύ όμορφα το τραγούδι με τη μουσική και τον χορό. Έχουμε όμως και ακόμη έναν σημαντικό λόγο να αισθανόμαστε την ανάγκη ενός δημόσιου ευχαριστώ. Η αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων μας παραχωρεί την αίθουσά της στα Γιάννενα για τις πρόβες μας. Σε μία συγκυρία δύσκολη για εμάς, η αδελφότητα στάθηκε στο πλευρό μας έμπρακτα και την ευχαριστούμε θερμά!!!

 Ευχαριστούμε πολύ την Παραδοσιακή Ορχήστρα Σωτήρη Δέσση. Ο Σωτήρης Δέσσης, ο Γιώργος Καλτσούνης, ο Σπύρος Σχίζας και ο Νίκος Οικονόμου πάντα πρόθυμοι σε κάθε κάλεσμά μας, βρέθηκαν κοντά μας,  έντυσαν με μουσική κομμάτια που τραγούδησε ο Σύλλογός μας και συνόδευσαν το χορευτικό της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων.

Για το τέλος αφήσαμε το σχήμα των  παιδιών που άνοιξαν το Φεστιβάλ. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Μπραχόπουλο, τον Βασίλη Μπραχόπουλο και τον Ραφαήλ Βιλτανιώτη. Παίζοντας μοιρολόι και πωγωνίσια γυρίσματα τα παιδιά συγκίνησαν τον κόσμο που βρισκόταν εκεί και καταχειροκροτήθηκαν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε επίσης και στον παρουσιαστή του  φεστιβάλ κύριο Παναγιώτη Τζόκα ο οποίος στέκεται στο πλευρό του συλλόγου μας από την ίδρυσή του και συνδράμει πρόθυμα σε κάθε προσπάθειά μας. Στον Δήμο Πωγωνίου και τον Δήμαρχο κύριο Κωνσταντίνο Καψάλη για την πάγια στήριξή του, στην κοινότητα Βήσσανης,  στους χορηγούς μας,  αλλά και σε όσους μας βοήθησαν με κάθε τρόπο.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον δάσκαλό μας κύριο Κώστα Λώλη, ο οποίος δυστυχώς δεν μπόρεσε φέτος να παρευρεθεί στο φεστιβάλ και η απουσία του ήταν αισθητή. Θερμός υποστηρικτής του θεσμού,  μας καθοδηγεί, μας βοηθάει και μας ενθαρρύνει να συνεχίζουμε παρά τις όποιες αντιξοότητες μπορεί να προκύπτουν.

Είναι συγκινητικό και ταυτόχρονα ενθαρρυντικό ότι στις μέρες μας πλατείες γεμίζουν από ανθρώπους που θέλουν να ακούσουν και να στηρίξουν το πολυφωνικό τραγούδι, την παράδοση του τόπου αυτού αλλά και την προσπάθεια του συλλόγου μας.

Εμείς από την πλευρά μας υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια θέρμη και μέσα από την εμπειρία που αποκτούμε, κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι.

Σας ευχαριστούμε ολόψυχα που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και ευχόμαστε του χρόνου να ανταμωθούμε ξανά εκεί που ο δρόμος της πολυφωνίας θα μας οδηγήσει...