Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Tα ψιλά γράμματα της Ρήτρας αναπροσαρμογής

 


Από το  υπουργείο Ενέργειας, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Θα ισχύσει για ένα χρόνο και συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023.

Η ρήτρα θα σβήσει σταδιακά μετά την 1η Αυγούστου. Και στο διάστημα αυτό – όπως αναφέρεται στην τροπολογία – οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι και εκκαθαριστικοί, οι οποίοι θα εκδίδονται μετά την ψήφιση της τροπολογίας, θα πρέπει να αποτυπώνουν σε ειδικό πεδίο και με σχετική σημείωση τις χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής οι οποίες αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης πριν την 1η Αυγούστου 2022.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνδυάσει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον νέο μηχανισμό με τα πλαφόν στην χονδρική, που μπαίνει σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου.

Το σχέδιο ξεδιπλώνεται ως εξής:

Μηχανισμός με πλαφόν επεμβαίνει στην χονδρική από 1η Ιουλίου για να παρακρατά τα υπερ-έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στην πηγή – Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι θα αντλήσει 6 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Τα κονδύλια αυτά θα ενισχύσουν την δεξαμενή για ενισχυμένες κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς.

Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου και σταδιακή εξάλειψή τους από τους λογαριασμούς έως το καλοκαίρι του 2023.

Κατά το διάστημα αναστολής της ρήτρας (από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023) οι εταιρείες μπορούν να αλλάξουν τις χρεώσεις τους για το ρεύμα – για την κιλοβατώρα – και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν εταιρείες ή τιμολόγιο προμήθειας χωρίς “πέναλτι”.

Καθώς οι προμηθευτές ενέργειας θα αγοράζουν το ρεύμα μέσω του Χρηματιστήριου Ενέργειας στην τιμή επίλυσης όπως σήμερα – εφόσον και με το νέο σύστημα θα υπάρχει μόνο μια επίλυση – η αγορά αναμένει αναπροσαρμογές των τιμολογίων ώστε να απορροφηθεί το κόστος της κρίσης που σήμερα αποτυπώνεται στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής προβλέπει, μάλιστα, ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν ως το τέλος κάθε μήνα τα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα.

Ειδικότερα αναφέρεται πως οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας όπου καταργείται η ρήτρα.

Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου.

Δεν ισχύουν οι προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ως προς τον χρόνο, την υποχρέωση ατομικής ενημέρωσης των πελατών και την έναρξη ισχύος τροποποίησης της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Το επόμενο διάστημα θα αναγράφεται στους λογαριασμούς η ενιαία χρέωση και η επιδότηση που θα συνεχίσει να παρέχει το κράτος στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Προβλέπεται επίσης ότι το επόμενο δωδεκάμηνο τόσο η αλλαγή προμηθευτή όσο και η αλλαγή τιμολογίου προμήθειας θα γίνονται χωρίς το “πέναλτι” που προβλέπει η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις.