Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Ξεκινούν την Τετάρτη 27 Απριλίου οι διακοπές ηλεκτροδότησης για απλήρωτους λογαριασμούς

 


Ξεκινούν την  Τετάρτη 27 Απριλίου οι διακοπές ηλεκτροδότησης για όσους καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς λόγω της δυσβάστακτης ρήτρας αναπροσαρμογής.

Μόνο στην Αττική οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν ημερησίως περίπου 500 εντολές για διακοπές ρεύματος.

Και μπορεί τα ευάλωτα νοικοκυριά να προστατεύονται από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΟΡΕΝ ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, «ευάλωτα» πλέον έχουν γίνει και νοικοκυριά που μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχαν πρόβλημα να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους.

Από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως οι λογαριασμοί αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 30% -υπολογίζοντας και τη ρήτρα αναπροσαρμογής-, ενώ οι κρατικές επιδοτήσεις δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις αυτές. Αποδείχθηκαν ψίχουλα και οι αντοχές των πολιτών εξαντλήθηκαν με τις συνεχείς ανατιμήσεις, την ενεργειακή κρίση, τους καθηλωμένους μισθούς και τη συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων.

Οι τελευταίοι -χειμερινοί- εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που εκδόθηκαν βάσει των χονδρεμπορικών τιμών του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2021 -που είχαν εκτιναχθεί στα ύψη- διέλυσαν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ έχουν αυξηθεί κατά 5% τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικό είναι πως πλέον ένας στους δύο πολίτες καθυστερεί να πληρώσει το ρεύμα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2021.

Οι αιτήσεις για διακανονισμό παρουσιάζουν αύξηση 10% από μήνα σε μήνα, ενώ περισσότεροι από 1.000 πολίτες προσφεύγουν κάθε εβδομάδα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το ποσοστό των καταναλωτών που πληρώνει μετά την πάροδο των 45 ημερών, από 25% προ κρίσης αυξήθηκε στο 50%, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής από τις 45 ημέρες έφτασε τους τρεις μήνες.

Οι ιδιωτικές εταιρείες στα αιτήματα για διακανονισμό των οφειλών επιλέγουν την πληρωμή τους σε τρεις, το πολύ σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Στον αντίποδα η ΔΕΗ εφαρμόζει το πάγιο πρόγραμμα ρύθμισης που φτάνει μέχρι και τις 24 μηνιαίες δόσεις, αφού πρώτα ζητηθεί προκαταβολή.

Έτσι, η επιχείρηση για οφειλή μέχρι 500 ευρώ το ποσοστό προκαταβολής που απαιτείται είναι 10% της οφειλής και η πληρωμή της διακανονίζεται σε πέντε δόσεις.

Το ίδιο ποσοστό ζητείται και για οφειλές 500 έως 1.000 ευρώ και οι δόσεις καθορίζονται σε οκτώ.

Για χρέη 1.000 έως 2.000 ευρώ η προκαταβολή ανεβαίνει στο 15% της οφειλής και οι δόσεις σε 12. Για 2.000 έως 3.000 ευρώ προκαταβάλλεται το 20% της οφειλής και οι δόσεις αυξάνονται σε 18.

 Για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ υπάρχει η επιλογή της προπληρωμής του 20% ή του 30% και οι δόσεις καθορίζονται σε 18 και 24, αντίστοιχα.