Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό – Τουρισμό

 


Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των εργαζόμενων στους κλάδους Επισιτισμού – Τουρισμού, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο πρώην Υπουργός και ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς στην ήδη υπάρχουσα επισφάλεια που χαρακτηρίζει τους κλάδους τους, προστίθεται το κύμα ακρίβειας και η μετάθεση της έναρξης της φετινής σεζόν για το τέλος Μαΐου, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων που έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά από την ακρίβεια και διεκδικούν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, έρχεται αντιμέτωπη με την ανάλγητη στάση της κυβέρνησης, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, όταν διμοιρία των ΜΑΤ υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας τους (Π.Ο.Ε.Ε.Τ) αντί του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι «η στήριξη των εποχικά ανέργων με αύξηση των μηνών επιδότησης, είναι η αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση των πλέον επισφαλών εργαζόμενων στον τουρισμό. Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ούτε επίδομα ανεργίας για φέτος». Παράλληλα αναφέρεται στη λήξη της προθεσμίας για τον μηχανισμό «Συν-εργασία» που εντείνει την ανασφάλεια και την αγωνία των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μόνο 12 ευρώ για τα καύσιμα!

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τους κ.κ. Υπουργούς:

Προτίθεται η κυβέρνηση να παρατείνει την επιδότηση ανεργίας για το 2022, να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους εποχικά εργαζόμενους και να καταργήσει τον Ν. 3986/11 που έθεσε πλαφόν στην επιδότηση ανεργίας των εποχικών εργαζομένων;

Προτίθεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των τμημάτων μετεκπαίδευσης και σε ποιες άλλες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων στους κλάδους Επισιτισμού – Τουρισμού και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων;