Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΕΡΤ3: Ντοκιμαντέρ «Πώς οι πανδημίες άλλαξαν τον κόσμο» & Η Τελετή Απονομής Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου

 

 «Πώς οι πανδημίες άλλαξαν τον κόσμο» Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 23:00  


Τελετή απονομής Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 24:00

 

Το ντοκιμαντέρ «Πώς ο πανδημίες άλλαξαν τον κόσμο» του Ian Cross θα προβληθεί στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021, στις 23:00 και αμέσως μετά, τα μεσάνυχτα παραμένοντας στο θέμα της πανδημίας αλλά αυτή τη φορά στην αισιόδοξη αντιμετώπισής της – θα μεταδοθεί  η τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στους δύο επιστήμονες που ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, τους δρ. Uğur Şahin και δρ. Özlem Türeci.

 «Πώς ο πανδημίες άλλαξαν τον κόσμο/Hope and Fear: How pandemics changed the world». Η COVID19, η νέα νόσος που «χτύπησε» με καταστροφικές συνέπειες τους πρώτους μήνες του 2020, είναι απλώς η τελευταία από μία μακριά σειρά ασθενειών που προκάλεσαν πανδημίες, οι οποίες έπληξαν και – σε κάποιες περιπτώσεις – κατέστρεψαν ολόκληρες κοινωνίες ανά τους αιώνες.

Αυτό το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις συνθήκες που προκάλεσαν τις πανδημίες (όπως η υγιεινή, η φτώχεια, ο υπερπληθυσμός, η αστικοποίηση ή η ανάπτυξη των πόλεων) καθώς και τον αντίκτυπο των ταξιδιών σ’ αυτές. Εξερευνούμε τα συμπτώματα των ασθενειών που εξελίχθηκαν σε πανδημίες και τις συνέπειές τους, είτε ήταν ο Μαύρος Θάνατος, η Βουβωνική Πανώλη, που στοίχισε 100 εκατομμύρια ζωές των 14ο αιώνα στην Ευρώπη είτε η πανδημία ευλογιάς, η οποία μεταδόθηκε απ’ τους Ευρωπαίους και εξαφάνισε κοινότητες γηγενών στην Αμερική, τον Ειρηνικό και την Αυστραλία μεταξύ 15ου και 18ου αιώνα. Η Μεγάλη Πανούκλα του 17ου αιώνα και η Ισπανική Γρίπη στα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν εξίσου καταστροφικές για την Ευρώπη.

 Οι κορυφαίοι της πολιτικής, της διπλωματίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού συμμετείχαν στην απονομή του φετινού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, που αποτελούν και την έδρα καθώς και τον χώρο απονομής των βραβείων, χάρη στο συμβολικό χαρακτήρα τους, καθώς αναδεικνύουν τον κομβικό γεωπολιτικό ρόλο της πόλης και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της στο πλαίσιο της Ευρώπης.

Σκηνοθεσία:Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Θοδωρής Τσέπος

Μοντάζ: Αναστασία Δασκαλάκη

Φωτισμός: Παναγιώτης Μπουκουβάλας  

Παραγωγή: ΕΡΤ3 2021