Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Ζηκόπουλος Σταύρος: Εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου (συνεδρίαση 28-7-021)

 


4ον θέμα  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ  ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ του ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Φυσικά  το παρακάτω κείμενο εισήγησης είναι μικρή ΠΕΡΙΛΗΨΗ του επιχειρησιακού και επιχειρηματικού σχεδίου που δημοσιεύτηκε και σας έχει μοιραστεί σε όλους. Τον πρόεδρο, τον δήμαρχο ,στους επικεφαλείς των παρατάξεων, στους ανεξάρτητους Δ.Σ. και στα μέλη του Δ.Σ.

Με την ηθική τουλάχιστον υποχρέωση να το διαβάσετε ολόκληρο. Όχι μόνο εσείς φυσικά και  όλοι οι Πωγωνίσιοι                                                                                                                       ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ                              

1.      ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ  ΣΧΕΔΙΟ.                                                                                                 Αντικείμενο του παρόντος επιχειρηματικού σχεδίου είναι η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία μιας δημοτικής εταιρείας δημοτικής δράσης με την επωνυμία ‘’ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ  ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ’’.

2.      ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ                                                Οραματίζεται την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή του ΠΩΓΩΝΙΟΥ και  μέσω αυτής της επένδυσης θα προβληθούν  και  κατ΄ επέκταση θα προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα και η γαστρονομία του Πωγωνίου.                                                                                                                      Τι πρέπει να προωθεί ο Δήμος;

Α] Ότι αφορά  την καθημερινότητα των δημοτών.                                                  Β]Την παραγωγική βάση του Δήμου γεωργία ,κτηνοτροφία ,μελισσοκομία κ.λ.π. αλλά και την μικρή ή μεγάλη μεταποιητική μονάδα. Κυρίαρχα όμως τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ.                                                                     

Γ]  Τις Α.Π.Ε Φυσικά με αυστηρούς κανόνες προστασίας του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  και σε καμία περίπτωση να μη ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

3.      ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ  ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ ΕΙΝΑΙ  Ο ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ                                                                                     Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΠΩΣ:

1 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.                                                                                                  2 ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.                                                                                                        3 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.                                                                    4ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ .                                                                                           5 ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.                                                                           6ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.                                                                                                       7  ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.                                                                                                     8 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.                                                                                                9 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.                                                                   10ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ                                                                                                       4.    Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.                                                                                       Τα τελευταία χρόνια η Ήπειρος μετά και τους δυο μεγάλους οδικούς άξονες, έχει κερδίσει μεγάλο τουριστικό κομμάτι τόσο στο θαλάσσιο τουρισμό με τα παράλιά της, όσο και στις άλλες μορφές τουρισμού, στο ΜΕΤΣΟΒΟ,  το ΖΑΓΟΡΙ, την ΚΟΝΙΤΣΑ, τα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ.              Το ΠΩΓΩΝΙ φυσικά δεν μπόρεσε να ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ.                                                                                                                                               

  5 . ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ  ΚΕΝΤΡΟΥ και ΚΕΝΤΡΟΥ  ΠΒΟΒΟΛΗΣ  και ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

1ον  Στην αίθουσα σε προθήκες ή σε στάντ, τοποθέτηση των προϊόντων  με τις αντίστοιχες πληροφορίες  των εκθετών.

2ον  Σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο Καταγραφή και παρουσία των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταλυμάτων στο Πωγώνι.

3ον Καταγραφή και παρουσίαση των μονοπατιών πεζοπορίας και ορειβασίας στο Πωγώνι.

4ον Καταγραφή και παρουσίαση των μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος ,αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος , γεφυριών, νερόμυλων ,κ.λ.π.                                                             5ον Καταγραφή και παρουσίαση των λιμνών, των ποταμών και των χώρων φυσιολατρικού τουρισμού.

6ον Καταγραφή και παρουσίαση της παραδοσιακής γαστρονομίας του Πωγωνίου.

7ον Καταγραφή και παρουσίαση των επιχειρήσεων εστίασης. Καθώς και  όλων των μικρών  ή  μεγάλων  μεταποιητικών  μονάδων του Δήμου και του ΙΕΚ ΒΕΛΑΣ.

8ον Καταγραφή και παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομίας και φυσικά του Πωγωνίσιου τραγουδιού και καταγραφή του πολυφωνικού τραγουδιού.                                                               9ον  Το εκθεσιακό κέντρο με τους γύρω χώρους, το γήπεδο κ.λπ. θα γίνει σημείο αναφοράς για τη Νεολαία και κέντρο προβολής του Πωγωνίου με τη νέα τεχνολογία.

10ον  Σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της λίμνης ΖΑΡΑΒΙΝΑΣ  θα δημιουργούνται εκδηλώσεις καθώς και εκδήλωση γαστρονομίας και εκδήλωση πολυφωνικού τραγουδιού .                                                                                                  11ον  Στο χώρο θα υπάρχει κιλικίο με τραπεζοκαθίσματα στον εξωτερικό χώρο του κέντρου.

12ον Υπάρχουν επαρκείς χώροι για την δραστηριότητα του κέντρου.

13ον Διαθέτει χώρους στάθμευσης εύκολα προσβάσιμους.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ     είναι ότι βρίσκεται πάνω στον παλαιό δρόμο το ΔΕΡΒΕΝΙ, που ένωνε τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ με το ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ.

6.  Σκοπός του εν λόγω επιχειρηματικού σχεδίου είναι να παρουσιάσει τα συστατικά στοιχεία ενός πρότυπου Επιχειρηματικού πλάνου για την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία μιας ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  εταιρείας δημοτικής δράσης, με στόχο ΤΗ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ και ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ  ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ,  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ.  

9.    ΑΥΤΟ ΜΠΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΤΑΙ ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ   

10.Που θέλουμε να βρεθούμε?                                                                 Σε ένα Δήμο, σε μια χώρα, πρέπει να έρθει ξένο συνάλλαγμα από τις εξαγωγές και το τουρισμό και να υπάρχει νέο παραγωγικό ΔΥΝΑΜΙΚΟ που σημαίνει ΝΕΟΛΑΙΑ

11.     Κατεύθυνση για το ΠΩΓΩΝΙ.

Α) ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ και στήριξη της ΝΕΟΛΑΙΑΣ.                                                                                                Β) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Οι όποιες παρεμβάσεις δε θα αλλοιώνουν το ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ, δε θα επιβαρύνουν και δε θα μολύνουν το περιβάλλον αλλά πρωτίστως  δε θα αντιστρατεύονται τη παραγωγική βάση [ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ-ΜΑΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ].

Γ) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Οικοτουρισμός-Αγροτουρισμός και ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ.

Δ) ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ της παραγωγής .                                                           Ε} ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ΣΤ} Για το Πωγώνι μέριμνα και προσπάθεια

 ΣΥΝΔΕΣΗΣ της δεύτερης και τρίτης γενιάς των απόδημων με τις ΡΙΖΕΣ τους.                                                                                                                   Ζ] ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ.

12. Πως θα τα καταφέρουμε να βρεθούμε εκεί;

ΤΟΝ  ΠΡΩΤΟ ΡΟΛΟ ΕΧΕΙ  Ο ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ. 

Εκτός από τη μέριμνα  και την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και τη λειτουργία των χωριών που είναι  απαραίτητα, θα στραφεί ο Δήμος στη παραπάνω κατεύθυνση,  μέσω του ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΒΟΛΗΣ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ όλων των στοιχείων που συνθέτουν  το Πωγώνι.                                                                                                                                      13.    Στον εκθεσιακό χώρο δημιουργείται                                                                                               ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ υψηλών προδιαγραφών τόσο σε υποδομή όσο και σε νέο ανθρώπινο δυναμικό Πανεπιστημιακού Επιπέδου με 2 τουλάχιστον γλώσσες και άριστη χρήση του διαδικτύου. Θα ανιχνεύει και θα κατεβάζει σε καθημερινή βάση τη παγκόσμια ζήτηση των αγορών και ταυτόχρονα θα προβάλει στην παγκόσμια αγορά τόσο τα παραγόμενα προϊόντα όσο και το τουριστικό προϊόν. Προβάλλοντας όλα  τα στοιχεία επισκεψιμότητας του Πωγωνίου.

14.  ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ.

Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι το όλο εγχείρημα μπορεί να χρηματοδοτηθεί [εκτός φυσικά και από  το Δήμο]  από τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΕΝΕΡΓΙΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ και  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.  Εντάσσοντάς το στην προώθηση για τον ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ. 

 

ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ                                                              ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ                                                                                          Δημοτικός Σύμβουλος                                                                              Πληροφορίες  τηλ.2651036971/ κιν. 6979003515

E-mail: stauroszikopoulos@hotmail.gr