Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «κόφτης» χιλιάδων εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 


Η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας του αριθμού των εισακτέων των πανελλαδικών εξετάσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία μεταξύ των υποψηφίων, αφού οι μεταβολές, συγκριτικά με πέρυσι, δεν είναι μεγάλες.

Υπάρχει, βέβαια, μία διαφορά: ότι ουσιαστικά έχει αλλάξει η έννοια του αριθμού των εισακτέων, καθώς δεν φαίνεται πλέον πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα πανεπιστήμια.

Πόσοι θα εισαχθούν, θα το μάθουμε στο τέλος Αυγούστου. Ταυτόχρονα με τον αριθμό των εισακτέων, όμως, ανακοινώθηκαν και οι συντελεστές για τον προσδιορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), που κάνει φέτος «πρεμιέρα».

Και με την πρεμιέρα της, όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί και ειδικοί ερευνητές στο χώρο της παιδείας, αναμένεται να αφήσει αρκετές χιλιάδες από τις θέσεις των εισακτέων κενές.

Να θυμίσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ είναι 77.415, δηλαδή 555 λιγότερες από πέρσι, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων υπολογίζεται σε περίπου 100.000.

Ως προς το συντελεστή της ΕΒΕ, 196 τμήματα επέλεξαν το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή, που είναι το 0,8.

Τα περισσότερα υψηλόβαθμα τμήματα επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή, το 1,2, ενώ στα τμήματα που αρνήθηκαν να ορίσουν συντελεστή, το Υπουργείο Παιδείας όρισε τον χαμηλότερο, δηλαδή το 0,8.

Κάποια τμήματα, ωστόσο, έθεσαν πολύ υψηλούς συντελεστές στο ειδικό μάθημα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, που ενδέχεται να τους στερήσει πολλούς φοιτητές.

Για παράδειγμα, το τμήμα Γραφιστικής και αρκετά τμήματα Αρχιτεκτόνων όρισαν ως συντελεστή για τα δύο σχέδια το 1, που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να γράψουν τουλάχιστον 15, για να έχουν δικαίωμα να δηλώσουν το τμήμα.