Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Παγκόσμια αναγνώριση για το "Πολυφωνικό Καραβάνι"

 


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας αισθάνεται ιδιαίτερη την υποχρέωση να συγχαρεί το "Πολυφωνικό Καραβάνι" για την παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς του και την εγγραφή του στον διεθνή κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για την πρώτη εγγραφή από την Ελλάδα και, μάλιστα, μετά πολλών επαίνων, αφού o διεθνής οργανισμός, με τις 180 χώρες, αποφάσισε να θεωρήσει την εγγραφή του Πολυφωνικού Καραβανιού ως υπόδειγμα για την παγκόσμια κοινότητα.

Ακράδαντη είναι η πίστη και η πεποίθησή μας πως πρόκειται για μια αναγνώριση ενός άοκνου και αδιάλειπτου αγώνα προώθησης του πολυφωνικού τραγουδιού και ιδιαίτερα, προβολής και διάδοσής του σε νέους ανθρώπους.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας είναι πάντοτε κοντά στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Στην Πανηπειρωτική, με άδεια από το τότε ΔΣ (1996-1997) έγιναν οι πρώτες πρόβες της “Χαονίας” πριν από 25 χρόνια. 

Η “Χαονία” ήταν προπομπός για την “Άπειρο” που από το 1998 διοργανώνει το Πολυφωνικό Καραβάνι.

- Η Πανηπειρωτική βράβευσε το πολυφωνικό σύνολο “Χαονία” για τη συμβολή του στην προβολή και διάδοση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού στην Πίτα του Ηπειρώτη το 1999.

- Η Πανηπειρωτική έθεσε υπό την αιγίδα της σειρά εκδηλώσεων του Πολυφωνικού Καραβανιού στην Ήπειρο και την Αθήνα (Θέατρο Πέτρας).

- Η Πανηπειρωτική στήριξε (1999, Φεβρουάριος) με επιστολή συναίνεσης την πρόταση εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού στην UNESCO. Ήταν μια από τις 100 ενδεικτικές επιστολές συναίνεσης που υπέβαλαν το σύνολο της κοινότητας πολυφωνίας, σειρά φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικοί, ερευνητές και καλλιτέχνες.

Συγχαίρουμε, λοιπόν, τους κυραντζήδες και όλους τους συνταξιδιώτες του Πολυφωνικού Καραβανιού που, χρόνια τώρα, μεταλαμπαδεύουν το πολυφωνικό τραγούδι σ' όλα τα μέρη της γης και δηλώνουμε πως είναι δεδομένη η υπερηφάνεια και η στήριξή μας. Είναι κορυφαία αναγνώριση για το ίδιο το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, τον λαϊκό πολιτισμό, την Ήπειρο, την Ελλάδα.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ