Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Περιοδεία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα


Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα ήταν το  Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα.
Το  Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων είναι μια πρότυπη μονάδα που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων και στόχος του Πρωθυπουργού, μέσα από αυτήν την επίσκεψη, ήταν η ανάδειξη της ανάγκης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που περνά και  μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονες περιβαλλοντικές μεθόδους.


Το εργοστάσιο χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας, όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου ενώ τονίζεται δε πως ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Ελέγχου, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και συζήτησε με τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Ακόμη, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη αλλά και τους Δήμους που αποδεικνύουν πως η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις να επισκεφθούν μονάδες όπως αυτή, προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα για το πως θα πρέπει να λυθούν προβλήματα με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.
Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το συγκρότημα της Ιεράς Μονής Βελλά όπου τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης Κωνσταντίνος και τοπικοί φορείς.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο στις εγκαταστάσεις του Τυροκομείου της Μονής, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και το οποίο θα συμβάλει, όπως τονίστηκε, στην ανάπτυξη της περιοχής.
Ο κ. Μάξιμος έθεσε και το ζήτημα της λειτουργίας Γεωργικής Σχολής, θέμα που αντιμετώπισαν θετικά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Θερμή ήταν υποδοχή του  κ. Μητσοτάκη στην Ιερά Μονή, καθώς μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου τον καλωσόρισαν με ένα ηπειρωτικό τραγούδι.
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους μαθητές και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο Μονής Βελλά.