Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

«Πάγωσαν» 4.500 απολύσεις στο Δημόσιο λόγω εκλογών

Προσωρινά στον "πάγο" μπήκαν οι 4.500 εναπομείνασες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, λόγω της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.
Πρόκειται για τις απολύσεις που υπολείπονται, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 αποχωρήσεων για το διάστημα 2013-2014 και να εκπληρωθεί η μνημονιακή δέσμευση της χώρας.
Η προθεσμία υλοποίησης της δέσμευσης έναντι των εκπροσώπων των δανειστών τυπικά έληξε στο τέλος του 2014, ενώ με την προκήρυξη των εκλογών όλα δείχνουν πως μετατίθεται για την επόμενη αξιολόγηση, δηλαδή μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκαν εντός του χρονοδιαγράμματος οι υπολειπόμενες απολύσεις είναι και η απροθυμία που έχουν επιδείξει οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας, Πολιτισμού, Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι δεν έχουν αρχίσει καν τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που είναι στη δικαιοδοσία τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη μη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργών, κάτι που έχει εκφράσει και δημόσια ουκ ολίγες φορές.
Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι, κατά του μέτρου των απολύσεων είχε ταχθεί ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μάλιστα "συγκρούστηκε" ευθέως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μέχρι και σήμερα, ο κ. Λοβέρδος αρνείται να υπογράψει την επανατοποθέτηση μέρους των "διαθέσιμων" διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα, σε διαθεσιμότητα βρίσκονται και υπάλληλοι από άλλα υπουργεία, οι οποίοι όσοι δεν επανατοποθετηθούν (περίπου 2.000) θα δουν την πόρτα της εξόδου.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Παιδείας είναι και ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αρνούμενος να υλοποιήσει τον στόχο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τους φορείς του υπουργείου Μεταφορών θα απομακρύνονταν περίπου 850 εργαζόμενοι. Εντούτοις, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει επισημάνει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις, αλλά χρειάζεται να γίνουν και προσλήψεις.
Την ίδια στάση κρατούν και οι υπουργοί Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι "δεξαμενές" των 4.500 απολύσεων
Καίριο ζήτημα παραμένει το από που θα προέλθουν οι υπολειπόμενες αποχωρήσεις.
Εκτός των "διαθεσίμων", που δεν θα επανατοποθετηθούν, και του πλεονάζοντος προσωπικού από τους φορείς των παραπάνω υπουργείων, ο αριθμός των υποχρεωτικών απολύσεων θα συμπληρωθεί από:
- τους επιόρκους
- από όσους έχουν πλαστά πιστοποιητικά
- από τις παράνομες μετατροπές συμβάσεων και
- από τους 1.800 συμβασιούχους, οι οποίοι απασχολούνταν, βάσει προσωρινών διαταγών και τέθηκαν εκτός Δημοσίου με δικαστικές αποφάσεις.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι το εάν τελικά αυτοί οι 1.800 προσμετρηθούν στις 4.500 απολύσεις παραμένει κι αυτό ανοιχτό ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, αν και οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν συμφωνήσει "σιωπηλά".


ΠΗΓΗ: www.newpost.gr